28 maart 2019 - 4 min. lezen 316 reacties

Eerstvolgende dagen krijgen we nog mooi en aangenaam lenteweer met afwisselend zon en wolken en temperaturen die tegen het weekend de 17 graden kunnen aantikken. Na het weekend lijkt er een verandering op til te zijn waarbij het merendeel van de modellen toch wel voor een koeler weertype kiest met mogelijk aprilse grillen. Kent de lente een dipje? Of is er toch zachter weer op de weerkaarten af te lezen na het weekend?

Weersverwachting weekend

De straalstroom is begin maart vrij actief geweest (zie “Hogedruk verschijnt“), deze stond vaak pal op onze streken gericht met de bijhorende rukwinden die daardoor nooit veraf waren . De afgelopen dagen is die straalstroom echter naar het noorden verdwenen, waardoor de Benelux vaak vertoefde onder de beschermende vleugels van het Azorenhoog. Bijgevolg konden regenzones ons niet of nauwelijks bereiken. Het enige probleem was de positie van het hoog.

Omdat dit dikwijls ten westen van ons bleef, kregen we vaak te maken met aanvoer van maritieme lucht. Dit resulteerde in veel vocht van over zee met vaak wisselend tot zwaarbewolkt weer. Hoge temperaturen kon men dus ook niet verwachten! Hier wordt echter aan gewerkt de komende dagen! Sluipt de lente dan toch wat dichterbij?


De straalstroom ligt duidelijk ten noorden van ons. Het hoog ligt nu nog ten westen van ons, maar schuift door en dat bezorgt ons aangenamer weer.

Vrijdag en zaterdag krijgen we inderdaad eerst nog een vleugje lente met temperaturen tot 17 graden, lokaal zelfs iets meer. De oorzaak hiervan is te wijten aan een uitloper van het Azorenhoog, dat doorschuift richting de Balkan. Door dit proces komen we tijdelijk in een zuidoostelijke stroming terecht. Wind uit het zuidoosten voert vaak drogere lucht aan, waardoor de zon meer kansen zal krijgen om zich te tonen, maar echt helder zal het waarschijnlijk niet worden.

Zijn we nu vertrokken voor een langere periode van lente? Nee…deze hogere temperaturen zijn echter van korte duur, want zondag lijkt koelere lucht onze regio’s terug te bereiken.

Aantal uren zonneschijn voor De Bilt (NL). Hier is duidelijk te zien dat de zon afgelopen dagen vaak de afwezige was (dit was eigenlijk ook de gehele maand zo). (KNMI)

Koeler weer

Vanaf volgende week stroomt geleidelijk koelere lucht ons land binnen. Deze komt via een omweg uit Scandinavië en deze tijd van het jaar scheren de temperaturen daar nog geen hoge toppen. Dit zijn eigenlijk goede kaarten voor de winterliefhebber, ware het niet dat de kaarten enkele maanden te laat verschijnen. De temperaturen zouden het hierdoor moeilijk krijgen om nog 10 graden aan te tikken.

De nabijheid van een hogedrukgebied zorgt er wel voor dat er niet al te veel neerslag zal vallen, waardoor de grondwaterreserves nog steeds niet genoeg aangevuld kunnen worden voor de tijd van het jaar. De bodem (bovenste 1.5 m) is op de meeste plaatsen niet meer droog, maar eerder normaal.

Het ziet er dus naar uit dat we komende dagen nog een vleugje lente kunnen verwachten, maar dat het vanaf zondag terug bergaf gaat met de temperaturen. De weerpluim van het Europees weermodel neigt naar een terugkerende lente, maar dat is nog uiterst onzeker. Dit volgen wij natuurlijk graag voor jullie op!


Eerst zien we een stijging van de temperaturen, maar vanaf zondag zien we duidelijk een dalende trend. Eind volgende week terug kansen op zachter weer.
Tot en met maandag blijft het zo goed als droog, nadien wat wisselvalliger, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt.

Livestream weersverwachting

Delen


Verder lezen

Alles bekijken