10 April 2020 - 3 min. lezen 305 reacties

De lente is in het land! April begon zoals maart ge├źindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er zich toch een weersverandering aan? Ontdek het hier!

Deelnemen aan discussie?Ben je ge├»nteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via jobs@noodweer.be

Huidige situatie

Dat april warm van start is gegaan, hebben we al duidelijk gemerkt. Sinds 5 april bereiken de temperaturen de grens van ongeveer 20 graden of meer. De oorzaak hiervan is de persistente hogedruk boven Europa. Hierdoor kan zachtere lucht uit het oosten tot zuidoosten ons bereiken. Aangezien de zon in de lente al sterk aan kracht gewonnen heeft, kan het dus ook al goed opwarmen.

Hogedruk boven de Benelux met een zuidoostelijke aanvoer van zachte lucht

Dankzij deze landlucht kan de zon ook veel schijnen. Dat laat onderstaande grafiek ook zien. De blauwe vakken zijn echter niet volledig gevuld omdat tijdens de eerste en de laatste momenten van de dag het zonlicht nog niet geregistreerd wordt (zon zit te laag). Alleen op de eerste drie dagen van april waren er wel wat wolken aanwezig. De laatste dagen is hier niets van te merken. Op en top lente!

Zonneschijnduur in De Bilt (NED)

Volgende dagen

Ook de volgende dagen blijft de zon nog aanwezig, al wordt het geleidelijk aan wel onstabieler. De hogedruk zakt immers weg naar het zuidoosten. Zondag kan daardoor lokaal een bui vallen. Maandag krijgen we dan tijdelijk een (zwak) koufront te verwerken met frissere lucht uit het noordoosten. Daarna lijkt hogedruk het heft opnieuw in eigen handen te nemen met een zuidoostelijke stroming die opnieuw op gang komt. De lente loert hier opnieuw om de hoek met temperaturen tot 20 graden of meer.

Weerpluimen

Ook de weerpluimen laten eenzelfde trend zien. Wat wel opvalt is het hoge gemiddelde in GEFS. In eerste instantie zien we een tijdelijke daling vanaf maandag. Daarna stijgt de temperatuur opnieuw richting 20 graden. In de weerpluim van GEFS richting volgend weekend misschien zelfs 25 graden volgens dit gemiddelde! En dat voor april…

Ook bij de weerpluim van ECMWF zien we hetzelfde beeld. Een tijdelijke afkoeling, met dan opnieuw een zachtere periode. Veel neerslag zit hier ook niet bij! Een opmerkelijke weerpluim voor begin april!

Conclusie

De lente laat zich van zijn beste kant zien. Een kleine dip maandag en dinsdag zorgen voor wat koelere temperaturen, maar snel keert de warmere lucht terug. Neerslag blijft sterk beperkt, al is er zondag en maandag iets meer bewolking met kans op wat neerslag.

Matthias

Door Matthias

Master student Geografie aan de Universiteit Gent en van kleins af al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Hoe kan je best een sneeuwsituatie voorspellen?

26 minuten geleden - 9 min. lezen
872

Sneeuwverwachting zaterdag 16 januari 2021

3 dagen geleden - 3 min. lezen