1

De winter op het Iberisch Schiereiland werd gekenmerkt door weinig neerslag. In de berggebieden viel ook record weinig sneeuw. Vroege droogte leek daardoor zijn opwachting te maken. Een afgesnoerd hoogtelaag bracht echter verandering met nu zeer wisselvallig weer. Vooral in het oosten van Spanje valt er bijzonder veel neerslag op een korte tijd.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel regen dankzij cut-off low

In het voorjaar zorgt een trog met polaire lucht nabij de Middellandse Zee voor een verhoogde kans op zogenaamde “cut-off lows“, afgesnoerde lagedrukgebieden of hoogtelagen. Dit soort koudeputjes vormt een op zichzelf staande circulatie waarbij de combinatie tussen vocht van de Middellandse Zee en een onstabiele atmosfeer door de koudere lucht voor veel neerslag kan zorgen.

Cut-off low bij zuidwest Europa.

We zien dit de komende dagen (net als vorige week) opnieuw gebeuren met een laag dat zich vanaf de Atlantische Oceaan afsnoert en zich vervolgens vestigt over het zuiden van het Iberisch Schiereiland/noorden van Afrika. Deze configuratie zal voor veel regen zorgen in Spanje en Portugal.

Meer dan 200 mm mogelijk in Valencia

Onderstaande animatie toont de verwachte neerslagsom tussen maandag en vrijdag. De meeste neerslag wordt verwacht in het oosten, regio Valencia, met daar tot meer dan 200 mm. Ook in de Sierra de Gredos ten noorden van Madrid en in het zuiden van Andalusië kan meer dan 100 mm vallen. Dat is veel op een korte tijd. Een zegen na de droge winter, maar lokaal is overlast zeker mogelijk.

Neerslagsom tot en met vrijdag.
Tot nu toe viel er in Spanje veel minder neerslag dan normaal sinds het begin van het hydrologisch seizoen, waardoor de stuwmeren leger zijn. (Embalses.net)

Sneeuw in de hogere gebergtes

In de Pyreneeën, maar vooral in de Sierra Nevada, kan er boven 2000-2500 m een dik pak sneeuw vallen. De bovenluchten zijn koud genoeg waardoor op deze hoogtes de meeste neerslag onder vaste vorm valt. Voor de hoogste top van het Iberisch Schiereiland, de Mulhacen, tonen de weermodellen tot 20 cm sneeuw en meer.

Veel sneeuw in het zuiden van Spanje boven 2000-2500 m. (Snowforecast)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen