0

Wie droomt over een witte wonderwereld met Kerstmis is eraan voor de moeite. Weermodellen sturen aan op een duidelijk verhaal. We beleven in 2022 een groene Kerst en dat hebben we vooral te danken aan een actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan. Even leek het erop dat de weergoden andere plannen hadden voor de feestdagen, maar dat plan viel al snel in een kaartenhuis in elkaar. Ontdek de weersverwachting voor het kerstweekend in dit artikel.

Bewolkt met lokaal wat regen

Tijdens kerstavond berekenen weermodellen een meestal bewolkt intermezzo met vooral boven België wat neerslag. Dat gaat meestal om lichte regen die gepaard gaat met een zwakke wind uit zuidelijke richtingen. We hoeven in de nacht van zaterdag op zondag dus niet te vrezen voor gladde toestanden door sneeuw en ijzel.

Goed nieuws voor de vele verplaatsingen die worden gepland. Tegen zondagochtend verwachten weermodellen meer neerslag vanuit Frankrijk.

In de nacht van zaterdag op zondag kan er vanuit het zuidwesten wat neerslag vallen. De totale hoeveelheden blijven sterk beperkt volgens de laatste weermodellen.
Zaterdag en tijdens de avond naar zondag blijft het op veel plaatsen zacht voor de tijd van het jaar. De temperaturen dalen slechts langzaam onder 10°C.

Kerstmis 2022 brengt meer regen en zacht weer

Op zondag hoeven we niet meteen beterschap te verwachten in het weerbericht. Weermodellen sturen aan op een actievere neerslagzone die vanuit Frankrijk komt opzetten. Volgens de laatste weersverwachting lijkt vooral het westen van België aan de beurt te komen en Nederland.

Hoe meer richting het zuidoosten van de Benelux, hoe droger de weerkaarten ogen. Van winterse neerslag is opnieuw geen sprake, want de temperaturen stijgen overdag naar 13°C.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent flink wat regen over het westen van de Benelux. In het zuidoosten van België en Luxemburg blijft het grotendeels droog.
De maxima klimmen op Kerstmis naar 10 tot 13°C. Daarmee is het enkele graden te warm volgens de norm. Van een winterse Kerst is dus ook dit jaar geen sprake. Winterliefhebbers moeten dus opnieuw een jaartje wachten op een mogelijke witte Kerst.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen