Kanteling van weerbeeld: sneeuw in de Alpen op komst
Steeds meer weermodellen tonen een tegen het midden van november een forse omslag van het weerbeeld. Een grootschalig hoogtelaag, een cut-off low, lijkt zich vanaf het noorden af te snoeren en over Europa naar de Middellandse Zee te trekken. Dit gaat gepaard met een heuse instroom van polaire lucht en wellicht ook sneeuw van betekenis in de Alpen. Het weerbeeld lijkt dus op de schop te gaan.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Hogedrukblokkade houdt nog even aan
Al enkele weken wordt het weerbeeld in Europa gedomineerd door hogedruk. Deze persistente hogedrukblokkade houdt alle depressies en neerslag op ruime afstand waardoor het al enige tijd droog en rustig is in grote delen van Europa. Het gebrek aan wind (isobaren liggen ver uit elkaar) en het gevangen houden van vocht onder de inversie (subsidentie inversie onder het hogedrukgebied) zorgen dan wel voor droog weer, het is en was vaak wel bewolkt. De hogere gebieden, uitstekend boven de inversie, konden wel vaak baden in de zon en kregen verschillende temperatuurrecords zoals in de Alpen.
Komende dagen lijkt de hogedrukblokkade nog wel aan te houden. De weerkaarten tonen nog zeker vijf dagen dominantie van een hogedrukgebied over Europa. Het weerbeeld blijft voorlopig dan ook stabiel en rustig. Lagedrukgebieden met bijhorende fronten trekken in een wijde boog rond het hogedrukgebied ver ten westen van het Europese vasteland en naar het Hoge Noorden.
Koudeputjes zakken naar het zuiden
Maar volgende week lijkt toch wel kouder en onbestendiger te worden. Het hogedrukgebied schuift op naar het westen en vestigt zich boven de Atlantische Oceaan, met poging tot vorming van een ATR (Atlantic Ridge). Boven Europa komt daardoor plaats met vanuit noordelijke breedtegraden afsnoerende hoogtelagen, koudeputjes, die in de loop van volgende week een weersverandering teweeg zullen brengen. In het Duits worden deze ook wel aangeduid als “Kaltlufttropfen”. Het is dan gedaan met het rustige en vooral op wat grotere hoogte veel te zachte herfstweer.
Als gevolg van deze overgang gaan de temperaturen stevig omlaag naar een meer normaal niveau voor de tijd van het jaar. Wat hoger in de atmosfeer door de koudere bovenluchten zelfs een aantal graden onder “normaal”. In België en Nederland kunnen de maxima dalen tot 4 tot 7 graden en in de nacht kan het in het binnenland licht gaan vriezen. De neerslagkansen nemen ook geleidelijk weer toe waarbij we ook eerst (natte) sneeuwsignalen zien in de weerpluimen.
Sneeuwval van betekenis in de Alpen
Het arriveren van de koudere lucht zal in de Alpen in de loop van volgende week voor sneeuw van betekenis zorgen in de Alpen. Dat zal vooral vanaf woensdag het geval zijn met een uitzakkende hoogtelaag dat koude en vochtige lucht + dynamiek met zich meeneemt. Initieel zorgt dit dan aan de noordkant voor neerslag met een sterk zakkende sneeuwgrens. Op woensdag zou er in de Alpen sneeuw kunnen vallen vanaf ca. 600-1000 m.
Nadien lijkt het afgesnoerde laag, een cut-off low, zich te vestigen boven de Middellandse Zee. Aan de oostkant van dit laag komt dan vervolgens een transport op gang van vochtige Middellandse Zeelucht die in combinatie met de koude lucht voor een nieuwe sneeuwimpuls zal zorgen. Deze keer lijkt vooral de zuidkant te kunnen profiteren met opstuwing van vochtige Middellandse Zeelucht tegen de barrière van de Alpen. Hierdoor zou er wel eens veel sneeuw kunnen vallen.
Positief nieuws voor wintersportgebieden
De voorlopige kaarten met de verwachte sneeuwval zijn positief voor de wintersportgebieden. November is een zeer belangrijke maand in de voorbereiding van de wintersport. Pistes worden klaargemaakt met het uitspreiden van natuurlijke sneeuw en op de koudere dagen wordt extra kunstsneeuw gemaakt voor een solide basislaag. Dat moet dan allemaal gebeuren voor de officiële opening van de gebieden, die meestal ergens in (begin) november valt. De sneeuw zou dus zeker als geroepen komen na de zeer droge weken die we net gehad hebben.