9 februari 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

De toekomst kun je moeilijk voorspellen, wat weeronderzoekers als geen ander weten. Klimaatverandering is echter een feit en de vraag is of we deze verandering weten om te wentelen. Hoe staat het echter met klimaatverandering en is er iets wat je zelf kunt doen om het tij te keren? In deze blog staan we stil bij de gevolgen van klimaatverandering en de stappen die je kunt zetten om te verduurzamen.

Uitdagingen bij klimaatverandering

Hoewel er op klimaattoppen nog altijd gestreefd wordt naar een opwarming van 1,5 graad, lijkt het realistischer om rekening te houden met scenario’s waarin dat hoger zal zijn. De aarde warmt in rap tempo op, wat allerlei gevolgen heeft voor weers- en leefomstandigheden. Die opwarming leidt namelijk tot extreem warme zomers, afgewisseld met zachte winters.

In plaats van vorst en gladheid zullen we dus te maken krijgen met regenbuien en windstoten. Bovendien wordt een grote dreiging voor kustlanden van Europa het water, doordat de zeespiegel stijgt door smelting van de ijskappen.

Wat kan jij als individu doen?

Klimaatverandering is geen fenomeen van de afgelopen jaren, maar speelt al veel langer dan vandaag. Toch lijkt er vandaag de dag meer aandacht te zijn om duurzaam te kopen en groener te leven. Zo worden er bijvoorbeeld meer tweedehands trapliften verkocht, die ook nog eens een lagere trapliften prijs kennen.

Wanneer je bovendien naar een nieuwe woning verhuist, is het in veel gevallen mogelijk om de traplift mee te verhuizen, waarmee je voorkomt dat je de traplift af moet schrijven. Met andere woorden, hergebruik, recycling en het verlengen van de levensduur van producten is zeker de moeite waard voor de portemonnee en het voorkomen van onnodig grondstofverbruik.

Kunnen we het tijd nog keren?

Hoewel het individu, zeker in de rol van consument, een rol kan spelen om klimaatverandering tegen te gaan, is dit niet voldoende om de ommekeer te realiseren die nodig is om het tij te keren. Een grote verandering in het denken van de mens is cruciaal om de temperatuurstijgingen tegen te gaan.

Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat we mét het water kunnen leven in plaats van het water tegenhouden om te kunnen leven? Bovenaan het lijstje van veranderingen staat echter ons energieverbruik en de bronnen die we hiervoor gebruiken. Groene energie is een eerste stap in de goede richting, maar beter is het om dit hand in hand te laten gaan met besparende maatregelen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken