Krachtige mistral tot 10 beaufort blaast slecht weer naar Zuid-Italië

De mistralwind die door de Rhônevallei naar het zuiden waait, neemt fel in kracht toe, en bereikt op zee 9 beaufort op zaterdagmiddag, met opstoten tot 10 beaufort. Tegelijkertijd is het weer belabberd in Zuid-Italië, waar de regen maar niet stopt.
Deze fenomenen zijn met elkaar verbonden door de regionale weerspatronen boven heel zuidelijk Europa. De mistral blaast een frontaal systeem voor zich uit naar het zuidoosten. Of anders gezegd, de wind wordt naar het zuidoosten gezogen door lage druk boven Italië. Hoe je dit ook ziet, Corsica, Sardinië en Zuid-Italië moeten het bekopen.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Wind tot 60 km per uur aan Franse kusten
10 bft staat gelijk aan rond de 100 km per uur, terwijl de windsnelheden van 9 bft rond de 80-90 km/u bedragen. Deze snelheden zullen zich morgen voordoen op zee, vlakbij de Franse kust. De windsnelheden op het land zijn iets lager. Daar wordt het ‘maar’ 7 bft of 50-60 km/u aan de kust in de Rhônedelta (Camargue), bij Perpignan en Port-la-Nouvelle. Dat is zeker ook een vreselijk harde wind. Noordwaarts in de Rhônevallei is een sterke wind tot 50 km per uur nog te voelen tot diep landinwaarts.

- Merk op dat men vanaf 12 bft van een orkaan spreekt, bekijk deze post over het komende orkaanseizoen van de Atlantische Oceaan.
De mistral is een bijna mythisch natuurverschijnsel. Het is sterk verweven met de cultuur van zuidoost Frankrijk, de Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) regio, waar wijn wordt verbouwd. De zee zal wit zijn van schuim, en grote golven zullen de scheepsvaart bemoeilijken.
We kijken eerst welke weersconfiguratie de streekgebonden mistralwind zo krachtig maakt, en dan hoe die de regio’s in het oosten beïnvloeden.
Wat veroorzaakt een krachtige mistral?
De mistral is de beruchte maar goed gekende harde wind die vanuit Frankrijk via de Rhônevallei naar de Middellandse Zee waait. De volledige zuidoostkust en de Riviera moeten dan buigen onder een harde, droge wind.
Het voordeel: deze wind is meestal kurkdroog en verjaagt vocht. De lucht is dan ook hemelsblauw. Voor wat hoort wat.


- De mistral draagt bij aan brandgevaar. De combinatie van droge lucht en harde wind vormt een lethale mix.
- Morgen: 29 maart, vergeet de gedeeltelijke zonsverduistering niet!
De verdeling van luchtdruk boven Zuid-Europa is vandaag ideaal voor het uitlokken van een sterke mistralwind. Lage druk ten oosten van Frankrijk in de Middellandse Zee in combinatie met hoge druk ten westen van het land, meestal in Spanje of in de Golf van Biskaje, of verder op de Atlantische Oceaan (Azorenhoog). Deze combinatie bewerkstelligt een sterke zuidoostwaartse luchtstroom tussen beide gebieden.

- Na de stormen in Spanje ligt het Azorenhoog weer op de gebruikelijke plaats.
- Wel trekt een DANA over de Canarische Eilanden.
Genualaag
Het lagedrukgebied boven Italië ontstaat in de omgeving van Genua in Noord-Italië. Als het zeewater in dat deel van de Middellandse Zee warmer is dan de temperaturen rond Genua, kan er een krachtig lagedrukgebied ontstaan. Genaamd het Genualaag. Het lagedrukgebied met enkele grote koudefronten en occlusiefronten, teistert Zuid-Italië al dagenlang en beterschap is nog niet in zicht. Vooral Sicilië maar ook de regio’s Calabria en Puglia moeten zich nog even sterk houden.
Rhônevallei werkt als trechter
De geografie van de Rhônevallei is een cruciaal element in de vorming van de mistral. Deze vallei werkt als een trechter waardoor koude berglucht van de Alpen en het Centraal Massief gekanaliseerd wordt en versnelt.

De mistral is bovendien een katabatische wind, wat betekent dat hij ontstaat doordat koude lucht van een hoger gelegen gebied naar een lager gebied stroomt. Tijdens deze afdaling versnelt de lucht en wordt nog droger en kouder. Het is een “vallende” wind die wordt aangedreven door de zwaartekracht.
De mistral waait door tot bijna aan Algerije, wat op hoogte goed te zien is (zie kaart hieronder). Op de kaart zie je ook dat er uit de Ebro-vallei in Spanje (ten westen van de mistral) een gelijkaardige streekgebonden wind waait. Dat is de Cierzo die ook profiteert van de configuratie van hoge en lage druk in het westen en oosten respectievelijk.

Wanneer stoppen de wind en de regen?
Dat is allemaal heel mooi, maar wanneer stopt de mistral en wanneer wordt het mooi weer in Zuid-Italië? Tegen 1 april houdt de mistral het voor bekeken. Maar in Zuid-Italië duurt het nog minstens 10 dagen voor stabiliteit komt, hoewel lokaal de zon er af en toe al door de wolken piept.