Interessante weerkaarten eind oktober
De herfst brengt de weerkaarten flink in de war. Vorige week kwam het Amerikaans weermodel, GFS, met een bijzonder zacht scenario. Temperaturen op 850 hPa van 13 tot 15°C zouden resulteren in 22 tot 24°C voor de eerstvolgende dagen. Ondertussen zijn we een aantal dagen verder en moeten we constateren dat er maar weinig overblijft van deze warme berekening.
Interessante weerkaarten eind oktober
Wanneer we zowel GFS als ECMWF analyseren, moeten we concluderen dat er pogingen worden ondernomen om de westcirculatie op de Atlantische Oceaan op gang te brengen. Een hogedrukgebied met kern boven de Azoren bezwijkt echter onder druk van grote hoeveelheden koude lucht boven Scandinavië. Het gevolg is dat de hogedruk stijgt in de buurt van Groenland.
Toename kans op winterse buien
Zonder meteen te gaan goochelen met grote woorden, moeten we met bovenstaande weerkaarten rekening houden. De kans dat buien een winterse neerslagsoort gaan veroorzaken neemt toe boven de 500 meter. De Belgische Ardennen, hoger gelegen gebieden in Duitsland en het Zwarte Woud zouden met de instroom van polaire lucht mogen rekenen op enkele natte sneeuwvlokken.
Gezondheid van de stratosfeer
Zonder teveel te spreken over de winterverwachting voor 2017-2018 houden we vanaf 1 november de status van de stratosfeer in de gaten. Elke winter opnieuw is het een parameter die meteorologen en weerliefhebbers goed in de gaten houden met betrekking tot een gunstige blokkade voor Europa.
Indien een blokkade in de vorm van een hogedrukgebied gunstig komt te liggen (net ten westen van West-Europa) wordt de Atlantische Oceaan netjes geblokkeerd. De westcirculatie met aanvoer van zachte lucht komt op dit moment niet op gang en brengt een winterse setting met lucht uit het oosten van Europa dichterbij.