25 oktober 2017 - 3 min. lezen 39 reacties

De herfst brengt de weerkaarten flink in de war. Vorige week kwam het Amerikaans weermodel, GFS, met een bijzonder zacht scenario. Temperaturen op 850 hPa van 13 tot 15°C zouden resulteren in 22 tot 24°C voor de eerstvolgende dagen. Ondertussen zijn we een aantal dagen verder en moeten we constateren dat er maar weinig overblijft van deze warme berekening.

Interessante weerkaarten eind oktober

Wanneer we zowel GFS als ECMWF analyseren, moeten we concluderen dat er pogingen worden ondernomen om de westcirculatie op de Atlantische Oceaan op gang te brengen. Een hogedrukgebied met kern boven de Azoren bezwijkt echter onder druk van grote hoeveelheden koude lucht boven Scandinavië. Het gevolg is dat de hogedruk stijgt in de buurt van Groenland.

hogedrukgebied nabij azoren bezwijkt onder druk
Flinke luchtdrukstijgingen ten westen van Portugal resulteren in de opbouw van een hogedrukgebied in de regio. Berekening van GFS.
uitstroom van grote hoeveelheden koude lucht
Richting het begin van november vindt er zowaar een aanpunting plaats met Groenland. De Atlantische Oceaan blijft op die manier gesloten waardoor een westcirculatie minder uit de verf komt. Berekening van GFS.

Toename kans op winterse buien

Zonder meteen te gaan goochelen met grote woorden, moeten we met bovenstaande weerkaarten rekening houden. De kans dat buien een winterse neerslagsoort gaan veroorzaken neemt toe boven de 500 meter. De Belgische Ardennen, hoger gelegen gebieden in Duitsland en het Zwarte Woud zouden met de instroom van polaire lucht mogen rekenen op enkele natte sneeuwvlokken.

dalende sneeuwvalgrens door polaire lucht
Op 30 oktober daalt de sneeuwvalgrens op veel plaatsen in centraal-Europa naar waarden die interessant zijn voor winters getinte neerslag. Dit is slechts een tijdelijke situatie, daarna wordt het opnieuw zachter.

Gezondheid van de stratosfeer

Zonder teveel te spreken over de winterverwachting voor 2017-2018 houden we vanaf 1 november de status van de stratosfeer in de gaten. Elke winter opnieuw is het een parameter die meteorologen en weerliefhebbers goed in de gaten houden met betrekking tot een gunstige blokkade voor Europa.

koude stratosfeer oktober 2017
Momenteel is er nog geen structurele warming aan de gang in de stratosfeer (niveau 10 hPa). Er was een lichte opwarming afgelopen dagen, maar veel te weinig om iets te betekenen op dit niveau.

Indien een blokkade in de vorm van een hogedrukgebied gunstig komt te liggen (net ten westen van West-Europa) wordt de Atlantische Oceaan netjes geblokkeerd. De westcirculatie met aanvoer van zachte lucht komt op dit moment niet op gang en brengt een winterse setting met lucht uit het oosten van Europa dichterbij.

split van de polar vortex 2017
Op het einde van de run van GFS 06:00 splitst de troposferische polar vortex in 2 stukken. Van een krachtige en compacte polar vortex is op dit moment geen sprake.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen