IJs is gevaarlijker dan we dachten
Even onder ons, wie wacht nu niet op de winter? Gezellig rond het haardvuur met lekkere marshmallows terwijl het buiten vriest dat het kraakt. En als je naar buiten gaat een prachtig landschap zien… Zalig! Maar een landschap spotten zoals dat van Alberta’s Lake Abraham in Canada is hier in de Benelux eerder ongewoon.
Bekijk deze bevroren bellen eens, zijn het geen pareltjes? Maar schijn bedriegt want als je te dicht bij een bubbel komt, kan die gewoon ontploffen in je gezicht. De bubbels zijn vrij gevaarlijk omdat het eigenlijk bevroren methaan-zakken zijn. Wie wat kennis heeft van gassen, weet dat methaan een licht ontvlambaar gas is. In de meeste gevallen ontsnapt het gas gewoon langzaam uit het oppervlak van het water. Wanneer je toevallig op het glad ijs komt en er explodeert eentje, kijk dan uit want ze kunnen serieuze schade veroorzaken.
Hoe ontstaan die methaanbubbels?
Methaanbubbels ontstaan wanneer dood organisch materiaal zoals bladeren en dieren in het water vallen. Die zinken na een tijd naar de bodem, tot grote vreugde van de aanwezige bacteriën in het water want voor hen is dat een feestmaaltijd. De bacteriën breken vervolgens het organisch materiaal af en stoten methaan uit. Wanneer het water aan de oppervlakte bevroren is, gaat het methaangas zich opstapelen en vormen er zich methaanbubbels. Methaan wordt gevormd in duizenden meren rond het noordpoolgebied.
Door de opwarming van de aarde komt er meer methaan in de atmosfeer. Wetenschappers zijn daar niet blij mee want methaan is een krachtiger broeikasgas dan CO2 (koolstofdioxide). Koolstofdioxide veroorzaken we door het verbranden van fossiele brandstoffen en hout voor het opwekken van elektriciteit, het verwarmen van gebouwen en ga zo maar door.
Gigantische methaanbubbels
Niet alleen duizenden meren in Canada, Alaska, Siberië en Scandinavië zijn een gevaar voor ons klimaat. Er er bestaan ook meters grote methaanbubbels in de Noordelijke IJszee. Niemand heeft ooit zulke gigantische bubbels gezien, behalve één persoon. De Russische onderzoeker Igor Semiletov en zijn vrouw Nadia hebben enkele jaren terug honderden gigantische bubbels gevonden in een klein deel van de Arctische Zee van Siberië.
Hoera voor vegetariërs!
Mensen die geen vlees eten zijn goed bezig, zo kan je methaangas wat terugdringen. Waarom? Omdat veeteelt veel hoge uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. De herkauwers, zoals geiten, schapen en koeien stoten methaan uit tijdens de vertering. Methaan is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het het huidige broeikaseffect.
Bron: Smithsonianmag, npr, gezondheidenmilieu, eutrio
Foto: Moyan Brenn – CC BY 2.0