16 maart 2020 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Er staat ons een lenteachtige werkweek te wachten. Hogedruk met droog weer en hogere temperaturen heerst. Maar hoe lang houden we deze temperaturen eigenlijk? En wat voor invloed heeft dit lenteachtige weer op de pollenconcentraties in de lucht? En wat met de hooikoorts?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tulpen in Nederland

Mooi weer op maandag tot en met woensdag

Maandag, dinsdag en woensdag laat de zon zich geregeld zien. Op maandag heeft de zon het in de ochtend nog moeilijk, maar in de loop van de dag laat deze zich steeds vaker zien. Temperaturen lopen op tot 10 graden op de Wadden en lokaal tot 16 graden in Limburg en België. Wat verder opvalt is dat de wind bijna volledig wegvalt, waardoor het nog aangenamer aanvoelt.

Maximumtemperatuur voor maandag 16 maart

Maandagnacht kan het door opklaringen flink afkoelen. De temperatuur daalt tot rond het vriespunt op verschillende plekken in de Benelux. Aan de grond kan het vriezen, maar de kans op gladheid is klein. Door de afwezigheid van de wind kan lokaal mist ontstaan.

De minimumtemperatuur in de nacht van maandag op dinsdag komt dichtbij het vriespunt

Dinsdag belooft een schitterende lentedag te worden. In de loop van de dag kunnen door opwarming van het aardoppervlak wel wat stapelwolkjes ontstaan, maar tot een bui zal het zeker niet komen. Temperaturen lopen iets verder op dan op maandag, namelijk tot 17°C. De Wadden blijven wat achter met 9°C, omdat zij gevoelig zijn voor wat wolkenvelden vanaf de Noordzee.

De maximumtemperaturen voor dinsdag 17 maart

Op woensdag doen we er nog een schepje bovenop. In een groot deel van de Benelux wordt de 15°C gehaald. de maximumtemperatuur wordt ongeveer 19 graden, misschien dus zelfs wel de eerste zomerse waarde van 20°C!

Temperaturen komen dichtbij de 20 graden op woensdag 18 maart

Het weer na woensdag

Op donderdag passeert een koufront vanuit het noorden in de loop van de dag. Hierdoor lopen de temperaturen voor het koufront uit nog op tot maximaal een graad of 17 in België. De regen op het koufront valt mee, dit zal niet meer dan een paar millimeter opleveren. De wind draait na het koufront van het westen naar oostelijke richtingen. Daardoor loopt de temperatuur overdag niet meer op tot de behaalde waarden van de vorige dagen. Deze blijft steken bij een graad of 12. Deze oostenwind heeft ook tot gevolg dat de temperaturen ’s nachts onder 0 kunnen komen.

Volgens het GFS is er grootschalige kans op nachtvorst in het weekend

Hooikoorts

We schreven er aan het begin van 2020 al over: het extreem vroege begin van het hooikoortsseizoen. Toen waren het de hazelaar en de els die voor klachten zorgden. Deze kunnen nu nog steeds klachten geven, hoewel de bloeitijd op zijn einde loopt. De beruchte berk staat wel aan het begin van zijn bloeiperiode. Veel mensen reageren allergisch op het stuifmeel of pollen van berken met hooikoortsachtige verschijnselen.

Alleen al in Nederland zijn ruim 1 miljoen mensen allergisch voor berkenpollen en krijgen hooikoorts. Het weer speelt hierbij ook een rol: des te warmer het is, des te hoger de stuifmeelconcentratie. Op winderige dagen gaat de verspreiding van stuifmeel gemakkelijker. Geen goed nieuws dus voor mensen die een pollenallergie hebben en last hebben van hooikoorts.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken