9 juli 2013 - 3 min. lezen 20 reacties

Sinds eind juni werd het aangekondigd op onze weerblog. De zomer was zich aan het klaarmaken voor een eerste cartouche om U tegen te zeggen. Sinds vorige week zaterdag is het met veel zon en maxima rond 25 graden bijzonder aangenaam zomerweer in eigen land. Wie hiervan profiteert (parken, kust, pretparken) zal zich vermoedelijk ook afvragen tot hoelang we dit zomers intermezzo behouden.

Hoelang blijft het nog zomeren?

Door de nabijheid van een uitloper van hogedruk boven onze omgeving is de luchtstroming vrij continentaal (noordoostelijk). Hierdoor droogt de lucht sterk uit en krijgt de zon alle kansen. Echter, de komende 24 uur verandert de positie van de luchtstroming richting noordelijke varianten. Dit heeft tot gevolg dat de bewolking vanaf woensdag geleidelijk zal toenemen. Het kwik zal ook enkele graden moeten inleveren met waardes tussen 20 en 25°C. Op donderdag en vrijdag wordt het mogelijk nog iets frisser, maar het blijft op de meeste plaatsen geheel droog.

hoelang blijft het nog zomeren in brussel
Het meteogram van Brussel voor de komende 14 dagen. We zien op donderdag en vrijdag iets lagere maxima (temperaturen rond 14-15:00). Daarna een herstel van de zomer die een tweede cartouche lijkt te verschieten.

Een bijzonder aangenaam vooruitzicht voor de Belgen en onze ‘buren’ in Nederland. En wat nog leuker is, u hoeft dus helemaal niet naar het buitenland te trekken de komende 7 tot 10 dagen om te genieten van zomers weer. Gewoon thuisblijven!

Herstel zomerweer in en na het weekend

Door een nieuwe impuls van het hogedrukgebied nabij de Azoren (Atlantische Oceaan) gaat het vanaf zaterdag – zondag opnieuw de goede kant uit met ons Belgisch zomerweer. Geen thermische hoogstandjes in de vorm van 30°C of meer, maar zeer aangename temperaturen tussen 25 en 30 graden. Bij een UV index van 6 tot 7 ruim voldoende voor een bruine tint 🙂

blokkade azoren
De luchtdrukconfiguratie in en na het weekend lijkt een herhaling van deze zomerse setting. Het hogedrukgebied nabij de Azoren versterkt zich boven de Atlantische Oceaan en ‘gooit’ regelmatig haar tentakels uit naar het westen van Europa.

Hierdoor weinig tot geen neerslag en heel wat kansen voor de zon om volop te schijnen. Merk ook op dat het boven Spanje – Portugal – Turkije warm tot heet blijft met gemiddeld 30 tot 35 graden. Op sommige plaatsen in het binnenland flirt de temperatuur met 40 graden. Wat mij betreft, veel te warm ! In het noordoosten van Europa blijft het uitermate wisselvallig met steeds kans op flinke onweersbuien.

Bron kaartjes: weeronline.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken