3 april 2013 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Heeft u zich vandaag of in het verleden ‘geprikt’ met een elektrische ontlading tot gevolg ? Dat is het werk van de koude landlucht in combinatie met een lage luchtvochtigheid. De elektrische lading gaat zich vestigen op diverse materialen om zich vervolgens bij contact in één keer te ontladen.

Statische elektriciteit en haar gevolgen

Dit ‘prikje’ kan behoorlijk stevig uitpakken wanneer volgende factoren ingevuld geraken: soort materiaal, fysieke en elektrische eigenschappen, temperatuur, luchtvochtigheid, druk en snelheid van scheiding.

Statische elektriciteit ontstaat vooral in de herfst en winter, wanneer koudere lucht uit het oosten onze omgeving verovert. Het is onschadelijk maar wel vervelend.

Hoe hoger de druk of de snelheid van de scheiding, hoe hoger de lading kan uitpakken. In de realiteit is statische elektriciteit voor de mens ongevaarlijk tenzij het zich gaat voordoen in ruimtes waar explosief materiaal aanwezig is.

Dan kan de minste vonk die overgebracht wordt door zo’n ontlading voor een brand en/of explosie zorgen! Daarom nemen deze bedrijven vaak de nodige voorzorgen om het fenomeen te vermijden.

Een Van der Graaff generator

De naam klinkt misschien onbekend maar toch hebben heel wat mensen het al gezien. Dit toestel veroorzaakt veel spanning (volt) en weinig stroom (ampère). Daardoor mag u het toestel perfect aanraken, maar weet wel dat je haar er letterlijk van zal recht komen. Meer informatie over Van der Graaf Genarator.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken