0

Grote delen van Noord-Amerika moeten zich al een tijdje wapenen tegen intense hitte. Dankzij een hardnekkige hogedrukgebied wordt er constante warme lucht aangevoerd. Ruim 150 miljoen Amerikanen kunnen blootgesteld worden aan intense hitte met temperaturen tussen 35 en 40°C. Zowel vanaf de westkust tot de oostkust van Noord-Amerika wordt op veel plaatsen een nieuwe hittegolf verwacht. De heat index kan dan zelfs nog wat hoger oplopen. We vatten het voor jullie even samen.

Op woensdag 26 juli 2023 steeg het kwik in de buurt van Phoenix (Arizona) naar een extreme 47°C. Daarmee werd het record uit 1995 verpulverd.

Recordperiode heat index

Op veel plaatsen wordt al meer dan 30 dagen een extreem warme periode opgemeten. De zogenaamde heat index (gevoelstemperatuur) is op veel plaatsen nog een stuk onaangenamer omdat het ook kijkt naar de vochtigheid. Op sommige plaatsen in Noord-Amerika is tevens ook de nachttemperatuur erg hoog. Dat heeft een impact op het menselijk functioneren. De overheid vraagt in gebieden met temperaturen van 40°C of meer om ook voldoende aandacht te hebben voor de medemens (buren).

Update activiteit orkaanseizoen

Door de extreem warme temperatuur ten NO van Noord-Amerika heeft The Weather Channel hun prognose voor het orkaanseizoen 2023 bijgewerkt. Initieel stonden er 17 stormen op het programma waarvan 9 konden uitgroeien tot een orkaan. Inmiddels is de prognose bijgewerkt naar 20 stormen waarbij er 10 tot een orkaan zullen uitgroeien. Dat is atypisch in een jaar met een stevige El Nino, want normaal wordt de activiteit op de Atlantische Oceaan aan banden gelegd.

De nieuwste prognose van weerdienst The Weather Channel berekent een verhoogde kans op extra stormen. Dit zou vooral veroorzaakt worden door het erg warme zeewater in delen van de Atlantische Oceaan. De frequentie ligt beduidend hoger dan over de meetreeks 1991 tot 2020.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen