9 november 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Met alle berichtgeving rond de (regionale) wateroverlast in België zouden we bijna het weer voor de komende 24 tot 48 uur uit het oog verliezen. De laatste weerkaarten die beschikbaar zijn, wijzen op een tijdelijke afkoeling. Zo kan het in de nacht van zondag op maandag op heel wat plaatsen in het (zuid)oosten van België tot vrieskou komen. De combinatie met gladde weggedeelten (restanten van de wateroverlast) resulteert dan in de eerste echte rijm- of ijsplekken van de herfst in 2013.

Fris aan de vis

Zondagnamiddag verdwijnen de laatste buien richting het oosten van het land. Er ontstaan dan op heel wat plaatsen brede opklaringen waardoor het kwik pijlsnel naar beneden duikt. In het westen halen we minimaal 4 graden waarbij het kwik in de loop van de nacht weer gaat oplopen (bewolking komt binnen vanaf de Noordzee). In het centrum en oosten duurt dit proces langer waardoor het kwik verder richting het nulpunt kan zakken.

fris in 2013
Op bovenstaande weerkaart ziet u heel duidelijk de witte bolletjes voor het centrum en het oosten.

Dit wijst op (brede) opklaringen die het kwik in de late namiddag snel laten zakken. In het uiterste westen komt vanaf dat moment opnieuw bewolking binnen door de komst van een verse regenzone. Het kwik zal daar dus niet zo diep wegzakken. Merk ook de vele blauwe icoontjes op boven de Alpen ! Daar zal de komende dagen een grote hoeveelheid verse sneeuw vallen (u kan de webcambeelden van de sneeuw hier bekijken).

Het gaat vriezen in de Ardennen

het gaat vriezen in 2013
Op bovenstaande weerkaart visualiseer ik de temperatuur voor de nacht van zondag op maandag.

Na middernacht duikt het kwik op veel plaatsen in het zuidoosten van BE onder het vriespunt (regio Ardennen). Ik verwacht dat ook delen van Luik / Namen en Limburg negatieve temperaturen gaan optekenen aan de grond. Winterse neerslag / sneeuw verwacht ik niet.

Relevante artikelen tijdens winterweer

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken