91

Het heeft een tijdje geduurd, maar herfstweer maakt dan toch nog zijn intrede in de laatste dagen van september. Het weer gaat daarbij op en af met verschillende fronten met daarna steeds een tijdelijke weersverbetering in de vorm van een rug. Daarna naderen opnieuw verschillende fronten. Dynamisch herfstweer!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Algemene weersituatie

Na een actieve koufrontpassage op maandag, waarbij we al een voorsmaakje kregen van het nakende herfstweer, volgt dinsdag tijdelijk een drogere dag. Een kleine rug van hogedruk zorgt voor een tijdelijke stabilisatie. Bemerk het stevige hogedrukgebied in het oosten van Europa en het zeer actieve lagedrukgebied in de regio van IJsland. IJsland mag zich dan ook opmaken voor een stevige neerslagzone met (veel) winterse neerslag. De winter treedt daar al binnen!

Weersverwachting komende dagen

Na een droge en zonnige dinsdag, trekt in de loop van woensdagochtend opnieuw een front over. Dit is een zwakke occlusie gevolgd door een hoogtetrog met een opleving van de buienactiviteit. In België neemt de buienneiging wat af, maar in Nederland kunnen de hele namiddag nog enkele stevige buien vallen. Daarbij zijn aan de kust ook rukwinden tot 70 km/h mogelijk. Hoe noordelijker, hoe steviger de rukwinden kunnen uitpakken (tot 90 km/h). Op en top herfstweer dus! De maxima komen niet veel hoger dan 15 graden.

Rukwinden tot 90km/h in het noorden van Nederland. Elders tijdens de buien ook rukwinden mogelijk.

Donderdag komen we opnieuw onder de invloed van een tijdelijke hogedrukgebied. Het wordt droger en de zon krijgt opnieuw wat meer ruimte om te schijnen. De temperaturen kunnen opnieuw tot boven 15 graden klimmen. Tegen de late namiddag en avond komt opnieuw regen opzetten vanuit het noordwesten. Deze valt vooral in het noordelijke deel van Nederland.

Vrijdag is een kopie van donderdag. We starten de dag nog droog, maar in de loop van de late namiddag en avond komt opnieuw een actieve regenzone opzetten vanuit het westen. Daarbij kunnen verschillende mm aan regen vallen. De temperaturen klimmen wel iets hoger met maxima rond 18 graden.

Ook de dagen erna blijft het eerder herfstweer. Er zijn tijdelijk drogere momenten, maar een regenzone is nooit veraf.

Langere termijn

Ook in de neerslagpluim is duidelijk de afwisseling te zien van fronten en tijdelijke hogedrukruggen. De temperatuur blijft daarbij de hele verwachtingsperiode rond 15 graden schommelen. De 20ers lijken de komende maanden verleden tijd! Zondag staat ook een stevig windveld op het menu, maar dit is nog ver af en kan nog wijzigen. Herfstweer is dus aan zet de komende dagen!

Weerpluim van het ECMWF weermodel van donderdag 27 september

Delen


Verder lezen

Alles bekijken