165

De afgelopen week konden we nog eens proeven van echte herfstweer met storm Aurore. Dit weekend zorgt een rug van hogedruk voor een tijdelijke stabilisatie. Dat merken we vooral op zondag, wat een prachtige herfstdag zal worden met veel zonneschijn. Maandag volgt een tijdelijke dip met storingen die voor regen en buien kunnen zorgen. Ook op dinsdag is het nog licht onstabiel, maar daarna breken opnieuw enkele droge dagen aan. Zo krijgen we de komende dagen herfstweer met hoogtes en laagtes.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Herfstweer met hoogtes en laagtes

Algemene weersituatie

Op zondag profiteren we nog van de gunstige werking van een hogedrukrug die het weer stabiliseert. Maandag nadert een hoogtetrog en dinsdag evacueert deze stilaan naar het oosten. De bijhorende storingen trekken op maandag over en kunnen aanleiding geven tot bewolking, regen en buien. Op dinsdag is het aanvankelijk nog licht onstabiel, maar verbeteren de condities later op de dag. Richting het midden van de week zou een platte rug van hogedruk ons weer gunstig beïnvloeden ten zuiden van een actieve straalstroom. De storingen zouden dan – volgens de laatste kaarten – ten noorden van ons worden afgebogen en wij vertoeven in een warme sector achter een warmtefront dat tussen dinsdag en woensdag zal passeren. Zo gaat het op en af en krijgen we herfstweer met hoogtes en laagtes.

Mooie zondag

Op zondag starten we de dag fris. Tijdens de ochtend komt er lokaal nog wat nevel of een grondmistbank voor, maar de zon is reeds van in de ochtend van de partij. In de Ardennen zijn er enkele mistpatches, vooral in de valleien, maar ook daar komt de zon snel tevoorschijn. De zon kan quasi ongehinderd schijnen. Naar de avondperiode toe komt er in het westen meer hoge bewolking opzetten aan de voorzijde van de aankomende storing. De maxima liggen tussen 10 en 14°C. De wind is zwak tot matig uit zuidoostelijke tot zuidelijke richtingen.

Begin volgende week wisselvallig

Op maandag passeren enkele zwakke storingen. De bewolking neemt dan toe en er kan met de passage van de storing ook regen vallen en/of enkele buien. De maxima liggen tussen 10 en 15°C. Op dinsdag is het aanvankelijk nog licht onstabiel en kunnen er verspreid ook nog enkele buien voorkomen. Geleidelijk stabiliseert het weer zich stilaan vanaf het westen met de opbouwende rug van hogedruk. De maxima liggen weerom tussen 10 en 15°C.

Vanaf woensdag droger en wat zachter

Vanaf woensdag zouden drukstijgingen het weer opnieuw gunstig beïnvloeden. We vertoeven dan in een warme sector achter een warmtefront, daardoor kan het ook vrij zacht worden. Ook donderdag lijkt droog te verlopen. Bij voldoende opklaringen kan het tijdens de nachten goed afkoelen en is er ook kans op nevel en mist, vooral in de Ardennen. De maxima klimmen richting de 15°C. Storingen liggen niet zo ver af, maar lijken afgebogen te worden ten noorden van ons. Wij zouden aan de “warme” kant van de straalstroom blijven.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Op de pluim zien we mooi dat het op en af gaat met het weer. Na een droog weekend, mogen we vooral op maandag significante neerslag verwachten. Vanaf woensdag wordt het weer droger. Richting volgend weekend ziet het er opnieuw wisselvalliger uit en zou het koeler kunnen worden volgens veel leden van het ensemble, maar de onzekerheid vergroot dan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken