6 mei 2013 - 2 min. lezen 11 reacties

Krijgen we op 7 mei 2013 een eerste onweerachtige episode geserveerd? Volgens de weermodellen is er een groeiende kans op onweer voor het centrum en het oosten van België. Ook boven Nederland is er morgenmiddag een kans op ‘geborrel’ met de nodige neerslagactiviteit.

Reageer ook altijd mee via onze reactieformulier onderaan dit artikel. Via de sociale media kan u erg simpel en veilig inloggen.

Groeiende kansen op onweer volgens satellietbeelden

Wanneer we het satellietbeeld van 6 mei 2013 erbij nemen (namiddag 17:00), zien we een kleine kern van lagedruk verschijnen boven het westen tot centrale deel van Frankrijk. Aan de noordoostelijke flank wordt warme lucht naar het noordwesten getransporteerd. Ik heb in het rood de onweershaarden gemarkeerd die in deze luchtsoort ontstaan (licht onstabiel met een zwakke windschering).

groeiende kansen op onweer 6 mei

Veel regen op dinsdag ?

Wanneer je puur zou afgaan op de output van het Amerikaans weermodel of WRF zou je geneigd zijn om morgen onweders te verwachten in het centrum en oosten van de Benelux. Bij temperaturen tussen 20 en 25°C zou dat immers perfect mogelijk zijn. Echter, de geschiedenis leert ons dat GFS de dauwpunten alsook CAPE nog wel eens durft overschatten. Vermoedelijk zal het dus allemaal niet zo’n vaart lopen.

regen en onweer

Bij bovenstaande weerkaart worden neerslaghoeveelheden verwacht van 20 tot lokaal 30 liter per vierkante meter (tot en met dinsdag 19:00). Maar zoals ik boven de afbeelding alreeds aangaf, het zal zo geen vaart lopen omdat bepaalde indices worden overschat (CAPE en dauwpunten). Natuurlijk is het wel een indicatie dat het morgenmiddag niet droog gaat blijven in de aangeduide gebieden.

Bron kaartje: sat24.com en wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen