17 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Gisteren hadden we er reeds een woord over gerept, vannacht en morgenochtend trekt vanuit Frankrijk een hevige neerslagzone de Benelux binnen. Oorzaak van het slechte weer is een uitdiepend lagedrukgebied in het westen van Frankrijk. Aan de voorzijde wordt een hoge SRH (storm relative helicity) berekend. Dit alles versterkt de kans op intense neerslag en onweer.

Onweerskansen 18 juni 2012

uitdiepend lagedrukgebied

Het Amerikaanse weermodel, alsook WRF berekenen vannacht en morgen ettelijke liters verse regenval. UPdate 10 november 2014: merk op dat het Amerikaans weermodel in de loop van december een nieuwe resolutie gaat aannemen. Handig voor de weersverwachting op korte termijn.

Onze waarschuwing voor neerslag en onweer

wateroverlast of flooding

In het westen kan er tot meer dan 20 liter/m² vallen en in gevoelige streken voor wateroverlast verwacht ik dan ook problemen. Het hoogtepunt van het slechte weer ligt tussen 02:00 en 08:00. Onweer en lokale hagel is bij deze intense buien nooit uitgesloten, al acht ik de kans relatief klein. De soaring index laat het morgenochtend onstabiel worden vanuit het zuiden.

Het weerstation in Waregem en de bliksemdetector zullen morgenvroeg dus opnieuw hun diensten bewijzen, aangezien ze beide gelokaliseerd zijn in het zuiden van West-Vlaanderen.

Vannacht vanuit het zuidwesten een toenemende kans op felle buien die lokaal vergezeld gaan van onweersbuien en een kleine kans op windschade door een tuba of een windhoos. Samenhangen met de felle buien een grote kans op overvloedige neerslag in het westen van België (lokaal meer dan 20l/m²). In het centrum en oosten iets drogere weerkaarten.

In de namiddag een stabiliserend weerbeeld met geleidelijk aan enkele opklaringen en maximaal 21°C.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken