15 juli 2022 - 3 min. lezen
203 reacties 203

Weermodellen zijn al enkele dagen een forse opstoot van hitte op het spoor. Een lagedrukgebied ten westen van Portugal fungeert als warmte-pomp en stuwt enorme hoeveelheden tropische lucht naar het noorden. Doordat het lagedrukgebied blijft circuleren op dezelfde plaats, kan het ook in delen van West-Europa gloeiend heet worden. Zijn we op weg naar een herhaling van juli 2019 met een level 3 bij NoodweerBenelux en 40°C in meerdere (officiële) weerstations?

Hittepiek werd uitgesteld

Van uitstel komt afstel moeten veel weerliefhebbers gedacht hebben. Helaas is dat bij de hitte soms een uitstel van executie, want in de nieuwste weermodellen blijft de hitte-piek naar voor komen. De hitte was initieel berekend voor het weekend van 15 tot 17 juli 2022. Door een kleine aanpassing van het hogedrukgebied nabij de Britse Eilanden vloeit er nu echter koelere lucht binnen. Dat tempert de maxima in het weekend en brengt aangenaam zomerweer met zicht mee.

Er lijkt geen ontkomen aan

Nu de hitte is opgeschoven kijken we naar de periode van 18 juli tot en met 19 juli. Een tweedaagse die mogelijk bijzonder warm kan verlopen met extreme hitte tot gevolg. Uit de weermodellen GFS en ECMWF blijkt dat er heel wat steun is voor een scenario met 35°C op maandag en 38°C op dinsdag. Er zijn uiteraard ook berekeningen die nog veel hoger gaan dan deze waarden, maar die vlakken we momenteel wat uit vanwege de onzekerheid op 72 uur.

ECMWF berekent maandagavond gemiddeld 28 tot 31°C in de Benelux. Ten zuiden van de Benelux wordt het op ruime schaal 30 tot 35°C.
Op dinsdag berekent het Europees weermodel een opstoot van nog warmere lucht. Het kwik gaat dan ook in de Benelux gemiddeld naar 30 tot 35°C.

Al enkele dagen circuleren berichten over de onbetrouwbaarheid van het Amerikaans weermodel en haar problemen met droogte. Deze droogte van de bodem wordt namelijk meegenomen in het rekenmodel om de maximale temperaturen te berekenen.

Wat blijft nu, het weermodel zou inderdaad moeite hebben met de inschatting van de bodem in haar langetermijnberekening. Naarmate de dag nadert, kan het weermodel beter de toestand van de bodem inschatten en stelt het zijn maximale temperatuur bij naar beneden.

Maximale temperatuur bij het Amerikaans weermodel schommelt rond 36°C tegen maandagavond. Dat is al beduidend hoger dan de optie van het Europees weermodel.
De prognose van GFS voor dinsdagavond is dan weer helemaal anders dan ECWMF. We zien een forse afwijking met het Europees weermodel. Het wordt volgens deze berekening bloedheet met kwikstanden boven 40°C. Dat zou zorgen voor een grootschalige verpulvering van records.

Afwijking temperatuur op 1,5 km hoogte

Wanneer we kijken naar de luchtsoort en de afwijking tegenover een langere periode, kunnen we helemaal spreken van een bijzonder hete luchtsoort. Over een periode van 1979 tot en met 2010 zien we een afwijking ontstaan van bijna 17°C tegenover normaal. De hitte-piek focust zich duidelijk op de Britse Eilanden, Frankrijk en de Benelux. Over het oosten van Europa is het dan weer koeler dan normaal.

Wil jij de laatste stand van zaken ontvangen? Abonneer je gratis via ons Youtubekanaal. Weerman Nicolas geeft daar zondagavond een livestream vanaf 20u met de laatste weergegevens!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

18 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen