0

De winterprik die op woensdag 17 januari 2024 kan resulteren in een sneeuwdek op meerdere plaatsen in België gaat ook gepaard met warmere lucht op enige hoogte. Hierdoor smelt de sneeuw en valt er regen op een bevroren wegdek. Meerdere weermodellen berekenen een gevaarlijke weersituatie voor het zuidelijk deel van België en Luxemburg. IJzel is in tegenstelling tot sneeuw moeilijker te zien in het verkeer. Het gevaar voor flink wat ongevallen loert dus om het hoekje. We geven wat extra toelichting.

Snelle transitie van sneeuw naar ijzel

Om een ijzelsituatie goed te begrijpen moeten we kijken naar meerdere weermodellen. Voor de eenvoud baseren we ons op het gemiddelde van het Europees weermodel ECMWF. Dit weermodel verwacht sneeuwval in de vroege ochtendperiode met tussen 7u en 9u geleidelijk warmere lucht op grote hoogte.

De ondergrond is door de vrieskou van de nacht naar woensdag nog steeds goed bevroren, waardoor de regen valt op een bevroren oppervlak. Deze ijzelsituatie kan aanhouden tot het middaguur.

Er zijn opties dat de ijzel langer zal aanhouden tot eventueel de avondperiode vooraleer de temperatuur nabij het aardoppervlak positief wordt. Dat zou dus een langdurige periode van intense gladheid kunnen veroorzaken voor het zuiden van Luxemburg. In de nacht naar donderdag transformeert de regen opnieuw in sneeuwval.

Voor het noorden van Luxemburg is de kans op ijzel iets kleiner en wordt wellicht een pak sneeuw verwacht. Doch sluiten we een ijzelsituatie tussen 10u en 21u niet uit door een tijdelijk warmere luchtlaag op 700-1000m hoogte.

Depressie IRENE zorgt voor winterweer

Het slechte weer met winterse ongemakken wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat door Météo France de naam IRENE kreeg. Zo krijgen ruim 35 departementen in het noorden van Frankrijk een code oranje voor gladheid. De regen- en sneeuwzone, gekoppeld aan depressie IRENE, trekt over het noorden van Frankrijk en België.

In het ensemble zien we inmiddels vrij veel éénduidigheid. De lijn ten noorden van Normandië en Luxemburg krijgt lokaal veel sneeuw op korte tijd. Weermodel ICON D2 komt met 15 tot 25 cm voor Wallonië.

ICON D-2 komt met een scherp afgebakende zone waarin neerslag kan vallen. Of de sneeuw ook Vlaanderen en het zuiden van Nederland zal veroveren is nog koffiedik kijken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken