0

Afgelopen dagen werd het noorden van Amerika geteisterd door enorme onweersbuien. Supercells met krachtige wervelwinden trokken een spoor van vernieling. Komende dagen lijkt er weinig verandering te komen in het extreem weerbeeld. Weermodellen hinten opnieuw op settings die gepaard kunnen gaan met een hoge onstabiliteit en windschering. Het recept voor levensbedreigende tornado’s die dood en vernieling kunnen zaaien.

Hoe ontstaan deze hevige buien?

Via de zoekfunctie bovenaan deze website kan je al heel wat informatieve artikelen raadplegen die het ontstaan van tornadic supercells beschrijven. In het kort komt het erop neer dat bij de botsing van verschillende luchtsoorten heel wat onstabiliteit wordt veroorzaakt. Deze onstabiliteit zal meestal tot uiting komen in hevige onweersbuien. Wanneer bijvoorbeeld koelere lucht uit Canada naar het zuiden zakt en in contact komt met warme en vochtige lucht uit de Golf van Mexico is het meestal prijs.

Een koufront trekt vanaf het Coloradoplateau richting het oosten en genereert boven Tornado Alley een groot gebied met explosieve CAPE. Deze parameter beschrijft de potentiële energie die een onweersbui kan gebruiken om verder te groeien. Hoe hoger deze waarde, hoe explosiever het onweer kan worden.

  • Welke fronten herkennen we op weerkaarten?

In bovenstaande tweet zien we heel goed de radarsignatuur van een volwassen supercell. In de rechterbovenhoek zien we heel wat gele, oranje en rode kleuren. Dit markeert het gebied met intense neerslag en hagel. In de linkeronderhoek zien we een piramide-achtige vorm. Deze simulatie toont de locatie van een zogenaamde ‘debris-ball’. In deze omgeving bevindt zich de tornado die enorm veel puin in de lucht slingert en daarom de naam krijgt ‘rommel-bal’.

Komende dagen opnieuw forse onweerskansen

Ondanks een long-range weersverwachting die eerder negatief was voor een actief tornadoseizoen, zien we de afgelopen weken steeds opnieuw settings die net gunstig zijn voor hevige onweders. Zo moeten de inwoners van Tornado Alley ook komende dagen rekening houden met meervoudige tornado outbreaks. Vooral de omgeving van Oklahoma ligt in de ‘hotspot’ van extreem weer.

De hoogtekaart van GFS voor maandag 9 mei 2022 toont wederom een explosieve situatie. Een scherp koufront maakt een einde aan een tropisch scenario. Op de zwarte lijn vormen zich supercells!
De potentiële beschikbare energie in de atmosfeer gaat door het dak met 3000 tot 5000 J/KG. Ter vergelijking, in de Benelux vinden onweerliefhebbers 1000 tot 2000 J/KG al veel.

Schrik bij veel inwoners

Het ziet er dus niet naar uit dat de weersituatie snel lijkt te stabiliseren. Komende 7 tot 15 dagen meandert de straalstroom sterk en kunnen koude luchtmassa’s uit het noorden clashen met warme en vochtige luchtmassa’s uit het zuiden. Het zou ons dus niet verbazen dat we komende dagen nog meer beelden in de media zullen zien van tornado’s die voor grote schade zorgen.

Tornado’s kunnen ook ontstaan in de Benelux

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen