10 februari 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

Met ons de afgelopen dagen te verdiepen in het tornadoseizoen van 2016 in Amerika hebben we er een specifieke case uitgenomen. De tornado nabij Wray (Oklahoma) eist onze aandacht op. Wat begon als een dunne funnel met trechter aan de grond evolueerde al gauw in een brede trechter vol met puin en stof. Stormjager Reed Timmer was natuurlijk weer van de partij en kon indrukwekkende beelden schieten die in dit artikel te bekijken zijn. De magie van de High Plains was een feit op 7 mei 2016.

Tornado Wray uitgelicht

De regio ten oosten van Denver is een zone waarin onweersbuien vrij gemakkelijk ontstaan. De kans op tornado’s is fors aanwezig, doch worden ze niet altijd veroorzaakt door typische supercells. Waar stormchasers zich wel vaak gaan positioneren voor het ‘echte werk’ is de zone ten oosten van Colorado. Door de hoogteligging en de warme flow nabij de bergketen wordt convectie een handje geholpen waardoor de CAPE en CIN maximaal kunnen matchen om supercells te ontwikkelen.

We zien Colorado ten westen van de rode zone. Koude lucht uit het noordwesten stroomt richting het zuiden. Warme en vochtige luchtmassa’s uit het zuiden botsen boven de rode zone. Een enorme onstabiliteit in de vorm van Surface Based Cape en flinke windschering zorgt voor een explosieve cocktail boven Tornado Alley. De jetstream (cyaan) die uit het westen blaast is een extra parameter die supercells kunnen gebruiken om onder gunstige omstandigheden te ontwikkelen.

Lagedrukgebied nabij Colorado

Op onderstaande analyse van de luchtdruk op 500 hPa zien we een uitgesproken lagedrukgebied over het westen van Noord-Amerika. De ideale setting voor noodweer over het centrale deel van Noord-Amerika. Aan de voorzijde van het lagedrukgebied worden namelijk onstabiele luchtmassa’s naar het noorden gestuwd. Met een droge en warme luchtmassa op 3000 meter ontstaat een CIN.

Deze convective inhibition houdt de convectie mooi geblokkeerd tijdens de vroege namiddag waardoor de energie verder kan oplopen. Eénmaal de CIN doorbroken wordt, kan het onweer profiteren van alle aanwezige energie. Een supercell is geboren!

setting tornado nabij wray
Analyse van de luchtdruk op 500 hPa. Met een zuidwestelijke tot zuidelijke flow ten oosten van het lagedrukgebied ontstaan perfecte omstandigheden voor zwaar weer boven Oklahoma en Kansas.

Op de onderstaande weerkaart zien we de analyse van de atmosferische condities aan de grond. Ondanks dat we temperaturen zien op 2 m niveau van 25 tot 27°C en dauwpunten rond 12°C waren de omstandigheden toch interessant te noemen voor stormchasers om de wagen te nemen en te hopen op prachtige onweersbuien.

analyse van de troposferische omstandigheden
De dry line situeert zich op de oranje lijn die we op de weerkaart zien. Het warmtefront-koudefront zien we in het noordoosten van de kaart. Tussen dry line en het warmte/koudefront bevindt zich een brede zone met gunstige parameters voor extreem weer. Temperaturen tussen 24 en 26°C en dauwpunten rond 12°C. (Weather Prediction Center)

Het radarbeeld van de tornado in Wray hebben we gecombineerd met de velocity op de rechterflank. De linkerfoto illustreert de radar reflectiviteit waarbij we duidelijk de radarsignatuur van een supercell herkennen. Nabij Wray zien we een een verminderde intensiteit, maar dit duidt er net op dat de tornado zich daar bevindt.

We spreken over een debris-ball waarbij het puin wordt opgepikt door de radar en dusdanig wordt getoond op het radarbeeld. Bij sterke tornado cases is de debris ball soms bijzonder uitgesproken.

radarbeeld tornado wray
Aan de linkerkant zien we de supercell met in het ZO kwadrant het positie van de tornado. De gele, oranje, rode en zelfs paarse tinten duiden op respectievelijk regen met in de kern van de supercell een forse kans op destructieve hagel. Stormchasers positioneren zich vaak ten oosten van de debris ball om een uitstekend zicht te hebben op de tornado. De rechterafbeelding toont een groene kleur onderaan de supercell. Diverse luchtcirculaties en richtingen worden waargenomen. Een cyclonale beweging is aan de orde. De locatie van de tornado is gekend.

Enkele beelden vanaf Twitter

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

21 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen