24 oktober 2022 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Op dinsdag 25 oktober 2022 kunnen we een gedeeltelijke zonsverduistering zien boven de Benelux. De weersverwachting voor de zonsverduistering ziet er alvast niet slecht uit voor de meeste regio’s. We krijgen op dinsdag afwisselend zon en wolken in België en Luxemburg. Boven Nederland zou meer bewolking hangen. Het moet echter voor veel mensen mogelijk zijn om de gedeeltelijke zonsverduistering te kunnen waarnemen.

Interessant weetje: de volgende gedeeltelijke zonsverduistering staat gepland op 25 maart 2025 wanneer de zon voor 35% wordt bedekt. De meest interessante eclips zal voor 2026 zijn wanneer de zon voor ruim 90% wordt bedekt. Een totale eclips is pas voor het jaar 2135.

Waar kunnen we de eclips zien?

Op 25 oktober 2022 kunnen alle inwoners van de Benelux een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. De zonsverduistering is maximaal 82 procent en dit boven het noordpoolgebied en in Siberië. Volg de zonsverduistering helemaal live via onderstaande livestream!

Wanneer kunnen we de partiële eclips zien?

De zonsverduistering start na 11u in de voormiddag en bereikt haar einde rond 13u na de middag. Omstreeks 12u en 4 minuten bereikt de zonsverduistering haar hoogtepunt. Dan wordt zo’n 33% van de zon bedekt. Het enige probleem zijn de weergoden. Op onze weerkaarten zien we redelijk veel ruimte voor wolkenvelden in de voormiddag. Deze wolkenvelden trekken van ZW naar NO over de Benelux en kunnen de zonsverduistering geregeld storen. Met een beetje geluk en tussen de wolkenvelden door geven we iedereen in de Benelux vrij veel kans om het natuurfenomeen waar te nemen.

Op dinsdag 25 oktober 2022 is er redelijk veel ruimte voor de zon afgewisseld met wolkenvelden.

Hoe kijk je veilig naar de eclips?

Recht in de zon kijken is vragen om problemen! Doe dit nooit, want het kan blindheid veroorzaken. Gebruik altijd een beschermend brilletje dat speciaal voor solar eclipses is gemaakt. Met een zonnebril naar de zon kijken is eveneens uit den boze. Een andere tip voor mensen die het brilletje niet hebben, is om een gat te maken in een blad papier. Via de opening in het blad projecteer je de zon op een effen ondergrond en kan je tijdens de zonne-eclips een kleine hap uit de zon waarnemen.

Met de juiste filter op de camera of telescoop krijg je bovenstaand beeld.

Een andere populaire tip is om een ‘vergiet’ te gebruiken. Dit instrument uit de keuken zorgt voor allerlei kleine cirkels op een blad papier. Tijdens de eclips zullen deze cirkels allemaal een kleine ‘hap’ vertonen. Cool!

Energiesector verwacht impact

Bij de Belgische en Nederlandse netbeheerder wordt ook met argusogen gekeken naar deze partiële eclips. Nu er in de Benelux namelijk meer en meer gekeken wordt naar hernieuwbare energie in de vorm van zonnepanelen, heeft zo’n gedeeltelijke zonsverduistering ook impact op de energievoorziening. We verwachten niet meteen grote problemen omdat Elia (BE) en Tennet (NL) reeds uitdrukkelijk een bericht hebben gestuurd naar de verschillende organisaties om hierop te anticiperen.

Doch zal het wederom interessant zijn om te volgen of de energievoorziening een tijdelijke hickup krijgt rond het hoogtepunt van de partiële zonne-eclips.

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken