17 maart 2022 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Het is u vast niet ontgaan: de maand maart is tot nu erg zonnig en droog gebleken. We hebben al sinds het begin van de maand te maken met veel zonneschijn en droog weer. Halverwege maart was er op sommige plekken zelfs nog geen enkele neerslag geregistreerd. Ook de komende dagen lijkt het zonnige en droge weer de boventoon te voeren. Gaat maart 2022 mogelijk records voor zonneschijnduur en neerslag breken?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Na een natte februari nemen hogedrukgebieden de regie over

Aan het einde van de zeer zachte en natte wintermaand februari, sloeg het weer drastisch om. 23 februari was al een zonovergoten dag en vanaf de 26e volgden enkele dagen op rij met niets dan zonneschijn. Uiteraard viel er geen neerslag. Dit weertype beleefden we ook het grootste deel van maart.

Op de eerste dag van de maand viel er met name in het westen wat neerslag door een slepende storing. In het noordwesten van Nederland viel zelfs 5 tot 8 mm. Vanaf 2 maart beheersten krachtige hogedrukgebieden ten noordoosten van ons echter opnieuw het weerbeeld in de Benelux. Bewolking en regen kregen geen kans en de zon scheen vrijwel ongestoord.

Vanaf vrijdag 11 maart trok het hogedrukgebied verder naar het oosten. Storingen ten westen van ons konden nu gestaag dichterbij komen. Maar door de onderdrukkende werking van het hogedrukgebied bleef het op de meeste plekken bij wat bewolking. Lokaal viel er hooguit 1 of 2 millimeter regen in het daaropvolgende weekend. Ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart trokken er regionaal storingen over. Deze brachten vooral in het noordoosten en zuidoosten neerslag, maar veel neerslag viel er niet. De zon scheen sommige dagen regionaal minder.

Tussenstand: eerste helft van maart was de droogste en zonnigste ooit

Het weer in maart 2022 was dus zeer droog. Van typische maartse buien was nog geen sprake. Uit de tussenstand van de eerste helft van de maand (t/m 16 maart) blijkt dat er in zowel Ukkel als De Bilt nog nooit zo weinig regen is gevallen als in maart 2022. De pluviometer in De Bilt ving 0,3 mm op, dat was op 1 maart. In 1943 viel hier tot en met 16 maart 0,7 mm in totaal, het oude record. Ukkel ontving slechts 0,1 mm op de 11e, waarmee het oude record uit 1961 (0,5 mm) verbroken is. Ter vergelijking: normaal valt er ongeveer 30 mm in deze periode. Op sommige meetpunten viel er zelfs nog helemaal geen neerslag sinds het begin van de maand.

De neerslagsom vanaf begin maart in Nederland is bijzonder laag. Slechts lokaal viel er 10 mm en op sommige meetpunten viel er nog helemaal geen neerslag. (bron: KNMI)

Ook qua zonneschijn levert de eerste helft van maart 2022 records op. Als we naar De Bilt kijken zien we dat de zon in de eerste zestien dagen van de maand al 130,1 uren heeft geschenen. Dat is twee keer zoveel als normaal (65,3 uren). Het oude record uit 1924 met 110,4 zonuren werd hierdoor gemakkelijk overtroffen.

Vooruitzichten: blijft het droog en zonnig?

Met de pluimverwachting kunnen we de oplossingen van sommige weermodellen tot twee weken vooruit bekijken. Uit de laatste runs van weermodel GFS blijkt dat de kans groot is dat we ook de komende week te maken krijgen met overwegend droog weer. Ook de zon doet goede zaken. Zondag en maandag zijn er signalen voor (tijdelijk) meer bewolking en er kan dan ook wat regen vallen. Veel meer dan een druppel op een gloeiende plaat zal het niet zijn.

In de pluimverwachting van het Amerikaanse weermodel GFS voor Midden-Nederland (links) en Centraal-België (rechts) zien we dat er op zondag 20 en maandag 21 maart kans is op wat lichte neerslag en dat er dan tijdelijk meer bewolking is. Verder blijft het voorlopig droog met veel zonneschijn.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen