214

De eerste helft van maart hebben we bijna evenveel zon gekregen als normaal op een gehele maand en daar komen de volgende dagen zeker nog veel zonne-uren bij. Woensdag hangen er eerst nog wat wolkenvelden, maar vanaf donderdagnamiddag en zeker vrijdag heeft de zon opnieuw het rijk voor zich alleen. Dat levert droog, zonnig en zacht voorjaarsweer op!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele situatie op de weerkaarten

Op de Europese weerkaart is een hogedrukgebied te zien boven het zuidoosten van Europa en een lagedrukgebied in de ruime regio van Marokko. Tussen die twee systemen komt een zéér diepe zuidelijke stroming op gang. De overgang naar de subtropische lucht wordt gekenmerkt door het warmtefront dat over Frankrijk ligt. Anderzijds komt vanuit het westen een occlusie dichterbij met daarachter polaire zeelucht.

Europese weerkaart

In deze subtropische luchtsoort zit veel Sarahastof gevangen. Dit stof en zand is zelfs reeds zichtbaar boven Frankrijk op de satellietbeelden. Vooral in de loop van woensdag schuift dit pakket naar het noorden. De combinatie met zon kan een mooie zonsondergang opleveren, maar ook een verminderd rendement van de zonnepanelen!

Dinsdagochtend is het zand al reeds aanwezig boven Frankrijk

Weersverwachting komende dagen

Komende dagen worden gekenmerkt door een krachtig hogedrukgebied net ten noorden van de Benelux. Hierdoor komt een oostelijke stroming tot stand. In de nacht komt het vriespunt altijd dichtbij, maar overdag wordt dat ruimschoots goed gemaakt door de uitbundige zonneschijn.

Vanaf donderdagavond komt een krachtig hogedrukgebied opzetten

Woensdag start wisselend bewolkt met nog restanten van het warmtefront dat overtrekt, maar in de loop van de dag zijn er brede opklaringen met hoge wolkensluiers. Ook komt er in de loop van de dag meer zand in de lucht dat de zon nog meer sluiert. De maxima schieten omhoog richting 15 tot 19 graden.

Warm weer op woensdag

Tegen de avond en de nacht naar donderdag neemt de bewolking vanaf het westen verder toe op nadering van een (zwakke) neerslagzone. Vanaf het westen kan er dan wat neerslag vallen. Donderdagnamiddag verlaat deze zwakke neerslagzone dan het oosten van de Benelux. Tegelijk komen brede opklaringen opzetten vanaf het westen. De maxima liggen even wat lager met temperaturen tussen 10 en 13 graden.

Vrijdag klaart het opnieuw volledig op met in de loop van de dag enkele onschuldige stapelwolken. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten. De temperaturen klimmen naar maxima rond 14 graden. De dagen erna hebben hetzelfde weerbeeld met veel zon en maxima rond 15 graden!

Wat zegt de langere termijn?

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel is de piek op woensdag en het dal op donderdag zichtbaar. Daarna is een snelle stabilisatie duidelijk met droog weer en geleidelijk hogere maxima. Het gemiddelde ligt vanaf dinsdag steevast rond 15 graden. De weerpluim van dit weermodel geeft droog, zonnig en zacht voorjaarsweer!

Ook het Europese weermodel toont hetzelfde beeld. Er zijn naar de laatste decade van maart wel meer neerslagsignalen te zien in het Europese weermodel. Ook de temperatuur ligt iets hoger, maar dat verandert niets aan het feit dat we dit weekend en het begin van volgende week veel zon mogen verwachten!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen