0

Dit weekend staat de Formule 1 race van Miami 2024 op het programma. En dat is pas voor de 3e keer. Het is, net als vorig raceweekend in China, geen gewoon weekend, maar een sprintweekend. Krijgen de coureurs te maken met mooi weer, of hangt er regen in de lucht?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Miami

Miami, de thuisbasis van de Miami International Autodrome in de Verenigde Staten, heeft in mei een overgangsmaand van de lente naar de zomer. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Miami onder een moessonklimaat (Am).

Temperatuur

Mei markeert het begin van de zomer in Miami, en de temperaturen beginnen gestaag te stijgen naarmate de maand vordert. Gemiddeld liggen de dagelijkse temperaturen in mei rond de 25 tot 30°C, maar kunnen in de loop van de maand nog hoger worden. Het temperatuurrecord staat op bijna 37°C. De nachten zijn meestal warm, met temperaturen die zelden onder de 20°C dalen. Omdat Miami aan zee ligt, is de luchtvochtigheid meestal hoog, wat kan leiden tot benauwde omstandigheden.

Neerslag

Mei is over het algemeen een relatief droge maand in Miami, maar korte regenbuien kunnen nog steeds voorkomen, vooral in de late namiddag of vroege avond. Deze buien zijn meestal kortdurend en zorgen zelden voor langdurige neerslag. Gemiddeld valt er ongeveer 125 mm regen gedurende de hele maand, verdeeld over negen dagen. Dit betekent dat het dus inderdaad niet vaak regent, maar als het regent dat het dan wel stevig doorregent (hoge neerslagintensiteit).

Zon

Met de zomer in aantocht biedt mei vaak veel zonneschijn in Miami. De dagen zijn lang en helder, met vaak veel zonuren om van te genieten. De UV-index kan in Miami wel tot een waarde van 12 reiken in mei! Dit betekent dat een onbeschermde huid al binnen enkele minuten kan verbranden.

De zonkrachtverwachting voor Miami de tijdens de Formule 1 race van Miami 2024 (weather&radar)

Wind

Een ander belangrijk aspect van het klimaat in Miami, vooral in mei, is de aanwezigheid van wind. Hoewel Miami over het algemeen niet bekend staat om sterke winden, kunnen er af en toe windvlagen optreden, vooral langs de kustgebieden (Miami International Autodrome ligt hemelsbreed ongeveer 10 km van de kust). Deze wind is weliswaar verkoelend, maar voor Formule 1 auto’s minder prettig, aangezien zij erg gevoelig zijn voor wind. Ook outflow boundaries van onweersbuien boven zee bereiken Miami wel eens.

Kenmerken van de baan

We slaan het kopje historie over voor de Miami International Autodrome, aangezien het circuit nieuw is in vergelijking met andere beroemde circuits. Het circuit opende zijn deuren in 2019 en in 2022 vond de eerste Formule 1 race van Miami plaats.

Technische kenmerken

Het circuit van Miami International Autodrome is ontworpen met het oog op spannende races en technische uitdagingen. Met een mix van lange rechte stukken, snelle bochten en technische secties, test het 5,412 kilometer lange circuit zowel snelheid als behendigheid.

Het circuit van de Formule 1 race van Miami 2024 is een stratencircuit. Met het Hard Rock Stadium (Miami Dolphins) als epicentrum, telt één rondje over het circuit 19 bochten. Naast de bochten zien we ook drie rechte stukken, drie DRS-zones en topsnelheden van meer dan 340 km/u. Het circuit is niet volledig vlak, maar kent ook (kleine) hoogteverschillen, vooral tussen bocht 13 en 16. De chicane van bocht 14-15 heeft een lichte opwaartse helling bij het ingaan en een neerwaartse helling bij het uitkomen.

Circuit Formule 1 race van Miami 2024

Weerbericht Formule 1 race van Miami 2024

Miami ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 18:00 uur, dan is het in Miami zes uur éérder en dus 12:00 uur. Verder zien we tijdens de Formule 1 race van Miami 2024 opnieuw de opzet van een sprintweekend. Op vrijdag zien we de 1e vrije training en de sprintkwalificatie, op zaterdag eerst de sprint en daarna de reguliere kwalificatie voor de hoofdrace. En op zondag de Formule 1 race van Miami 2024.

1e vrije training en sprintkwalificatie

Het raceweekend start op vrijdag 3 mei. Om 18:30 uur onze tijd (12:30 lokale tijd) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. We zien een afwisseling van zon en wolken tijdens de sessie. Mogelijk is de bewolking net dik genoeg om een (lichte) bui te produceren, dat kunnen we niet uitsluiten. De geopotentiële hoogte en de temperatuur in de bovenlucht zijn relatief laag, waardoor de atmosfeer licht instabiel is, wat de kleine buien verklaard.

De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond 27°C. Er staat een matige wind uit het oosten (3 Bft). Later in de avond (voor ons) vindt de sprintkwalificatie plaats (vanaf 22:30 uur). De temperatuur ligt tijdens de start van de kwalificatie op 28°C en zakt iets gedurende sessie. De oostenwind sterkt iets aan om een matige windkracht 4 te bereiken. Windstoten kunnen oplopen tot zo’n 45 km/u. Er komt meer ruimte voor de zon, maar een enkele bui is nog steeds niet helemaal uitgesloten.

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 20:00 uur onze tijd, met dus regenkansen
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 23:00 uur onze tijd, met een afnemende neerslagkans

Sprintrace en kwalificatie voor hoofdrace

Op zaterdag 4 mei vinden de sprintrace en de kwalificatie voor de hoofdrace plaats. Tijdens de sprintrace (vanaf 18:00 uur) zien we weersomstandigheden die veel op de 1e vrije training van vrijdag lijken. We zien opnieuw een mix van zon en wolken, met kans op een bui. De temperatuur komt uit op 28°C bij een matige oostenwind (3-4 Bft). Als de kwalificatie begint (22:00 uur), is er niet gek veel veranderd. Bewolking, zon en heel misschien een bui vormen het recept voor de kwalificatie. De thermometer wijst nog steeds een waarde van 28°C aan en er staat nog steeds een matige wind uit een oostelijke richting.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 20:00 uur onze tijd
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 23:00 uur onze tijd

Formule 1 race van Miami 2024

Op zondag 5 mei wordt de Formule 1 race van Miami 2024 gereden. De lichten gaan uit om 22:00 uur onze tijd. Ten opzichte van de eerdere dagen van het raceweekend, lijkt er niet gek veel te veranderen. We zien opnieuw een kans op een bui, maar ook ruimte voor de zon. Het kwik ligt tijdens de race rond 27-28°C. De wind waait nog steeds uit het oosten met een matige windkracht 4, met windstoten die kunnen oplopen tot 45 km/u.

Weersverwachting Formule 1 race van Miami 2024
Verwachting volgens ECMWF voor zondag 23:00 uur onze tijd

Banden Formule 1 race van Miami 2024

De teams zullen dus mogelijk tijdens dit raceweekend gebruik moeten maken van de intermediate band, mocht een bui inderdaad het circuit bereiken. Qua droogweerbanden hebben de teams voor de Formule 1 race van Miami 2024 de beschikking over de middelste 3 compounds. Dus C2 is de harde band dit weekend en C4 de zachte band. Dit zijn dezelfde compounds als vorig raceweekend in Shanghai.

Het belooft een spannend raceweekend te worden, des te meer omdat er op alle dagen kans is op een bui. Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Miami 2024!

Banden Formule 1 race van Miami 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Miami 2024


Verder lezen

Alles bekijken