Forceert hogedrukgebied nabij Scandinavië een doorbraak in een kouder weertype?
Afgelopen dagen zagen we een kortstondige flits van Koning Winter doordat een koude luchtbel uit Oost-Europa kwam opzetten richting het westen. Vooral delen van Duitsland, Polen en het noorden van Nederland kregen lagere temperaturen met zelfs wat winterse neerslag. Het is uiteraard nog vroeg, we zijn tenslotte nog steeds november, maar voor veel winterliefhebbers een hartverwarmend signaal op een mogelijk interessantere winter dan deze van 2021-2022.
- Extra weerupdates via Facebook en Twitter
- Abonneer gratis op de livestreams van weerman Nicolas
Weermodellen hinten op Scandihoog
In november zien we traditioneel de tegenstellingen tussen koude lucht boven de Noordpool in interactie of gevecht gaan met warme lucht nabij de evenaar. Het resultaat is dat de straalstroom op de Atlantische Oceaan vaak in een hogere versnelling gaat en we in West-Europa rekening meten houden met regelmatig regenzones en wind. Komende dagen komt daar weinig tot geen verandering in. Het is pas in het tijdsbestek van 27 november tot 2 december dat de hogedrukinvloeden toenemen.
Er zijn in de diverse weermodellen soms scherpe verschillen te merken in het tijdsvak van 120u tot 200u vooruit. Zo is de ligging van hogedruk cruciaal om een eventueel koudere periode op poten te zetten. Voorlopig negeren we deze signalen en is de voorspellingshorizon voor de meteoroloog beperkt.
Stratosfeer vertoont signalen op opwarming
Wanneer het weerbeeld in de weerkaarten weinig interessant is, kijken weerliefhebbers ook naar de gezondheid van de Polar Vortex. Je kan dit doen op diverse niveaus. Zo hebben we de troposferische Polar Vortex en de stratosferische Polar Vortex. Hieronder starten we met de troposferische variant. Vaak koppelt deze later in de termijn ook door naar de stratosferische variant. Het zijn dus communicerende vaten waarbij de impact pas weken later te zien is op de weerkaarten.
Analyseren we de situatie iets hoger in de atmosfeer, dan kijken we naar de stratosferische Polar Vortex. Een gevoelige opwarming tijdens de winter kan de weerkaarten dusdanig in de war sturen dat we later in de wintermaanden een bijzonder felle winterprik kunnen krijgen. We spreken hier duidelijk over ‘kunnen’, want een opwarming in de stratosfeer is nooit 1 op 1 verbonden met Koning Winter, maar een interessante parameter om op groen te hebben staan.
- Ontdek meer informatie over de Polar Vortex