Flink pak sneeuw op weg naar Alpen

Na een zeer zachte periode in de Alpen met enkele temperatuurrecords is het roer vannacht omgeslagen. Een koufront trok van west naar oost over de bergen en zorgde overal voor een temperatuursturz (sterke afkoeling) van meer dan 10°C. Enkel aan de zuidkant van de alpenhoofdkam is de zachtere lucht nog wel aanwezig.

Er is al een beetje neerslag gevallen maar de grootste hoeveelheden zijn nog onderweg. In dit artikel een overzicht van de gevallen en de te verwachten sneeuwval in de Alpen.

Nacht van zaterdag op zondag

Vorige nacht trok het langverwachte koufront van west naar oost over de Alpen. Rond 19 uur arriveerde de eerste neerslag daarbij in de westelijke voor-Alpen met een sneeuwgrens om en bij 2800 m. Met het verder trekken van de neerslagzone en het instromen van koelere lucht daalde deze richting 2000 m.

In het westen was de meeste neerslag echter al snel gepasseerd, maar meer naar het oosten bleef het wat langer sneeuwen in de koelere lucht. Aldaar is dus nu al meer neerslag gevallen en zijn de webcambeelden al mooi wit.

webcam kolm

Een dalende sneeuwgrens in Kolm (Oostenrijk). Webcam op 1600 m. (foto-webcam.eu)

sneeuwval Innsbruck

In regio Innsbruck viel vannacht al wat lichte sneeuw. Webcam op 1900 m. (foto-webcam.eu)

sneeuwval La Fouly Douce

In Frankrijk bleef het bij lichte neerslag. In Val Thorens viel een pelletje sneeuw vanaf 2200 m. Webcam aan de beruchte discotheek op 2500 m: La Fouly Douce. (bergfex.at)

Situatie op zondag

Deze ochtend valt er nog neerslag in de oostelijke Alpen. Elders is het overwegend droog met wolkenvelden en opklaringen. Naarmate de dag vordert zal de stuwing van vochtige lucht vanaf het noordwesten voor buien en neerslag zorgen die aan de noordkant van de Alpen best intens kunnen zijn.

In de stevig afgekoelde lucht ligt de nulgradengrens rond 1400-1500 meter en sneeuwt het vanaf 1200 meter. De meeste neerslag valt vandaag in de noordwestelijke Alpen waarbij het Mont Blancmassief en het Berner Oberland uitschieters zouden zijn tot met hoeveelheden tot 40 cm.

Deze neerslagsituatie noemen we typisch een nordweststau (stuwingsneerslag vanaf het noordwesten). Ten zuiden van de alpenhoofdkam (Italië) blijft het droog.

veel sneeuw noordwestelijke alpen

Sneeuwkaart voor de komende 24 uur geeft vooral veel sneeuw voor de noordwestelijke Alpen. Regio Mont Blanc en Berner Oberland krijgen mogelijk 40 cm wit goud. (bergfex.at)

Weersverwachting voor maandag

Vannacht en morgen verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich naar het oosten. Het is nog steeds koel met 0°C op 1500 meter. In de loop van de dag gaan de scherpste kantjes van de winterinval er in het westen al wel af. Net als vandaag blijft het in Italië (in de schaduw van de Alpen) volledig droog.

sneeuwval later in oostenrijk

Morgen valt er dan vooral meer sneeuw over het oosten. In Oostenrijk kan er dan tot 40 cm sneeuw vallen boven 1200 meter. (bergfex.at)

Winters weerbeeld slechts speldenprik

De inval van Koning Winter is van korte duur. Vanaf dinsdag begint de luchtdruk weer snel te stijgen en wordt de aangevoerde lucht vanaf het zuidwesten flink zachter. Zo komt de nulgradengrens in de bergen op dinsdag tot donderdag terecht tussen 3500 en 4000 meter wat zeer hoog is voor de tijd van het jaar.

Met een zon die steeds meer aan kracht verliest zal de gevallen sneeuw wel niet meer helemaal wegsmelten boven pakweg 2000 meter.

later stijgt nulgradengrens opnieuw

Komende week zal de nulgradengrens weer zeer sterk stijgen wanneer er vanaf het zuidwesten Afrikaanse lucht naar de Alpen wordt gestuurd. In de Pyreneeën kan het föhneffect mogelijk zorgen voor een nulgradengrens op 4500 meter! (wetterzentrale.de)

Nazomer straks definitief gedaan?

De laatste dagen geven de weermodellen al bijna elke run hints naar een heel ander weerpatroon. Uitgestrekte depressies zouden vanaf het noorden naar het zuiden van Scandinavië trekken waardoor we in Europa te maken krijgen met de aanvoer van frisse en wisselvallige lucht.

Mogelijk kan het einschneehen van de Alpen (het leggen van de basislaag met sneeuwval die deze winter niet meer weggaat) dan echt beginnen. Er komen in ieder geval spannende tijden aan. Volg het mee via dit artikel en/of de Facebookpagina van NoodweerBenelux.

uitzakkende trog brengt nieuwe sneeuwval

Zorgt een uitzakkende depressie tegen het einde van de maand voor vochtige en frisse lucht vanaf het noordwesten? (wetterzentrale.de)

Bron uitgelichte images: Flickr (Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)