4

“April doet wat hij wil”. Met deze bekende zegswijze kunnen we de maand goed omschrijven. Doordat de Benelux zich vaak bevindt op de grens tussen warme luchtmassa’s uit het zuiden van Europa en koude luchtmassa’s in het noorden is erg dynamisch weer mogelijk. Zo moeten we op woensdag 12 april 2023 rekening houden met een guur weertype. Wind, regen en zelfs kans op onweer domineert het weerbeeld. Op de Noordzee komt tijdelijk veel wind te staan met windstoten tot 90 km/u.

Eerst zonnig, daarna felle buien

Op woensdag bevinden we ons in een gebied na een occlusie. De meeste neerslag trekt dan weg richting Duitsland. Dat geeft een wisselend bewolkt weerbeeld in de voormiddag met relatief veel ruimte voor de zon. Over het oosten van België en Nederland verwachten we steeds iets meer bewolking. Tegen het middaguur wordt de atmosfeer opnieuw onstabiel en zorgt een inkomende trog voor extra buienactiviteit. Het is niet uitgesloten dat bij de passage ervan ook onweer ontstaat.

De hoogste kans op onweer situeert zich bij de passage van de trog. Weermodellen berekenen deze passage tussen het middaguur en de vroege avondperiode.

Tijdens de onweerachtige buien is ook korrelhagel niet uitgesloten. De buien beschikken over een minimale CAPE en windschering waardoor ze als multicell worden gecatalogeerd. De windstoten kunnen dan tijdelijk ook pieken naar 70 km/u. Over de westelijke gebieden van de Benelux kan dat zelfs tijdelijk naar 90 km/u gaan. Deze windstoten worden later op de namiddag en tijdens de avond verwacht.

Op woensdag 12 april 2023 is er een kleine kans op hagel. De omvang van de hagel blijft beperkt.

Veel wind in de avondperiode

Tijdens de avond nadert een ingedraaide occlusie de Lage Landen. Hierdoor zien we de wind toenemen op de Noordzee naar tijdelijk 7/8 Beaufort. Windstoten aan de Belgische en Nederlandse kust kunnen pieken naar 70 tot 90 km/u. Op de Noordzee is een uitschuiver van 100 km/u niet uitgesloten. Merk ook op dat het weermodel HARM40 met flinke windstoten komt opzetten in het binnenland. Wellicht heeft dit te maken met de doortocht van felle buien.

Tijdens de doortocht van de buien en zeker woensdagavond komt er veel wind te staan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen