23 augustus 2017 - 4 min. lezen 3 reacties

Al een hele tijd is het wisselvallig weer in West-Europa. Lagedrukgebieden hebben de overhand en de stroming komt uit het westen. Daardoor valt er van tijd tot tijd neerslag en ligt de temperatuur op een gematigd niveau. De komende dagen verschijnt er een heel bijzonder lagedrukgebied op de Europese weerkaarten: ex-tropische storm Gert. Dit systeem is ontstaan in het Caraïbisch gebied en wordt de komende dagen opgenomen in de straalstroom. Wat voor impact gaat ex-tropische storm Gert uitoefenen op het weer in Europa?

Ex-tropische storm Gert stuwt warmte naar noordelijke breedten

Aan de voorzijde van de depressie bevindt zich een flink portie warme (tropische) lucht, die met ex-tropische storm Gert wordt meegezogen. Doordat Gert vrij noordelijk op de oceaan uitkomt, komt deze warme lucht ook op noordelijke breedte terecht. Het gevolg is dat er net ten oosten van de Benelux een hogedrukgebied ontstaat en de straalstroom noordelijker komt te liggen. Daardoor worden nieuwe lagedrukgebieden gedwongen een noordelijkere koers te varen. Wij komen steeds vaker in uitlopers van het Azorenhoog terecht. Dit resulteert naast droger weer ook in meer zonneschijn en hogere temperaturen in onze contreien.

tropische storm gert
Ex-tropische storm Gert is tot stilstand gekomen ten noordwesten van Ierland. Er heeft zich een zwak hogedrukgebied opgebouwd ten oosten van onze contreien, waardoor de stroming gekanteld is naar het zuidoosten. Daarmee wordt woensdag warme lucht aangevoerd.

Zomerse woensdag

Woensdag begint met veel zonneschijn. Naarmate de dag vordert, trekken er vanuit het zuidwesten meer sluierwolken over het land. Mogelijk valt er in het uiterste westen van de Benelux tegen het einde van de middag een klein beetje regen. De zuidoostenwind is zwak tot matig (2 tot 4 Beaufort) en voert warme lucht aan. Het kwik stijgt naar 24-29°C midden op de dag. Daarmee wordt het op veel plaatsen de eerste zomerse dag van deze augustusmaand. In de nacht naar donderdag overal kans op een bui en overwegend bewolkt. Het kwik daalt naar 14-17°C en de wind zoekt de westhoek weer op.

temperatuur woensdag
Maxima op woensdag

Afkoeling op donderdag

Op donderdag zitten we dan weer in de koele lucht. Er is een afwisseling van zon en stapelwolken, waarbij de meeste stapelwolken landinwaarts ontstaan. Het westen heeft de meeste zonneschijn. Door de matige westenwind levert de temperatuur fors in: met 19 tot 22°C is het zelfs weer aan de koele kant voor augustus. Wel blijft het overwegend droog. Tegen de avond breekt het wolkendek en in de nacht naar vrijdag zijn er veel opklaringen. Minima rond 12°C.

Nieuwe warmte in het weekend?

De vraag is of de warmte terugkeert in het weekend. De meest recente pluim van GFS laat zien dat we opnieuw te maken krijgen met zomerse dagen. Vrijdag kent een tweedeling wat betreft weertype: het westen overwegend zonnig, het oosten grotendeels bewolkt. Het kwik loopt alweer een paar graden op: maxima tussen 21 en 25°C. Zaterdag en zondag zou het volgens GFS dan opnieuw zomers warm kunnen worden: 25 tot 29°C. Helemaal strakblauw zal het niet zijn, want er kunnen op beide dagen in de loop van de middag regen- en onweersbuien ontstaan.

temperatuur zaterdag
Maxima op zaterdag volgens GFS. Of het ook echt zo warm gaat worden, is nog maar de vraag, want ECMWF is een stuk gematigder. Afwachten dus.

Opvallend is dat ECMWF niets van de warmte wil weten. In dit weermodel ontstaat er al vroegtijdig een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk, dat de wind al op zaterdag in de westhoek duwt. Volgens dit model wordt het zowel zaterdag als zondag 21 tot 25°C.

Augustus opvallend weinig zomerse dagen

Met de zomerse warmte van woensdag en eventueel zaterdag en zondag komt het aantal zomerse dagen in deze augustusmaand (25°C of hoger) op de meeste plaatsen in de Benelux op 3 of 4 uit. Sinds 2006 hebben we niet zo weinig zomerse dagen in augustus gehad. Uniek is dit overigens niet, want in het verleden zijn er augustusmaanden geweest waarin het gedurende de gehele maand geen 25°C werd, zoals in 1993. Wel is het opvallend dat de temperatuur deze zomer de omgekeerde weg laat zien: juni was de warmste zomermaand en augustus de koelste. Meestal is dit andersom. Dat maakt de zomer van 2017 op zijn minst een merkwaardige!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen