695

De komende dagen krijgen we rustig en droog herfstweer. Tijdens de nachten koelt het goed af, en vooral tijdens de nacht naar maandag verwachten we de eerste echte nachtvorst van betekenis voor dit seizoen. Begin volgende week wordt het tijdelijk gevoelig zachter. Vooral op dinsdag valt er enige tijd regen. Daarna wordt het opnieuw kouder en evolueren we naar normale temperaturen voor begin december.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Eerste echte nachtvorst van betekenis voor dit seizoen

De afgelopen dagen bleek alweer dat het weer voorspellen in de herfst geen simpele klus is! De weermodellen kwamen telkens met een ander weerbeeld en vandaag bleef het op veel plaatsen somber, terwijl er mooie opklaringen werden verwacht… Alleszins boeiende tijden voor de meteoroloog!

Algemeen weerbeeld

Tijdens het weekend bevinden we ons in een zadelgebied tussen hoge en lagedrukgebieden op hoogte. Daardoor is er weinig stroming in de atmosfeer en krijgen we rustig weer. In de loop van maandag en dinsdag schuift een hoogtetrog van west naar oost over de Benelux en zorgen bijbehorende frontale systemen voor regen en buien, vooral op dinsdag.

Weer tijdens het weekend

Tijdens het weekend krijgen we zeer rustig en droog weer. Doordat er zeer weinig stroming in de atmosfeer zit, is er ‘s ochtends steeds kans op (hardnekkig) ochtendgrijs onder de vorm van nevel/mist en lage wolkenvelden. Eens die opgeruimd raken, kan de zon zich laten zien. Op zaterdag klimmen de maxima nog vlot naar waarden tussen 6 en 10°C, op zondag neemt het kwik een duik en halen we niet veel meer dan zo’n 4 à 5°C op veel plaatsen.

Eerste echte nachtvorst tijdens nacht naar maandag

Tijdens de nachtperiode zal het de komende dagen onder invloed van brede opklaringen goed kunnen afkoelen. Vooral tijdens de nacht naar maandag verwachten we overal lichte vorst. Dat zou meteen de eerste echte nachtvorst van betekenis zijn voor dit winterseizoen. Toch lijken de winterse perikelen maar tijdelijk, want richting dinsdag evolueren de temperaturen opnieuw naar de dubbele cijfers…

Regenachtig en zacht begin van de week

Begin volgende week vinden storingen opnieuw de weg naar de Benelux. Maandag zorgt een mobiele wig van hogedruk nog voor droog weer. Tijdens de nacht naar dinsdag en ook op dinsdag overdag trekt een regenzone over, met daarachter ook nog een portie buien in de polaire lucht. Het wordt dan ook tijdelijk weer zachter, met op dinsdag temperaturen rond 10°C.

Een neerslagzone verlaat in de loop van dinsdag de Benelux, met daarachter nog buien.

Evolutie naar normaal weer voor begin december

Ook het zachte weer lijkt geen lang leven beschoren te zijn, want in de loop van de week zou het opnieuw wat kouder worden. We lijken dan te evolueren naar eerder normale temperaturen voor begin december. De neerslagkansen lijken vooralsnog voorlopig beperkt te blijven op basis van de laatste temperatuurpluimen, met ook nog steeds een kleine kans op wat lichte nachtvorst. Eén ding staat vast: op de middellange termijn zijn de kansen op normaal tot iets koelere temperaturen veel groter dan de kansen op veel te zachte temperaturen voor deze tijd van het jaar!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken