802

Komende dagen verlopen eerst nog zacht. Het blijft ook grotendeels droog, alleen op donderdag trekt er nog een regenzone over de Benelux. Vanaf zondag lijken de temperaturen dan te dalen, maar gaat het ook zo vlot als de weermodellen de afgelopen dagen berekenden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Weersverwachting komende dagen

Woensdag verloopt droog en wisselend bewolkt. De zon krijgt zeker ruimte, maar er zullen ook wolken aanwezig zijn. De temperaturen kunnen klimmen tot 10 à 11 graden in België. In het noorden van Nederland blijft het wat frisser. Er staat een goed voelbare wind uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 25 november

Donderdag sterft dan een zwakke neerslagzone uit boven de Benelux. Dit resulteert in een zwaarbewolkte dag met af en toe motregen. Het front zit immers gevangen tussen twee hogedrukgebieden en schuift daardoor amper op. Er zijn ook twee cut-off lows te zien boven Europa waarvan het front afkomstig is. Eentje boven Spanje en eentje boven Rusland. De temperaturen blijven donderdag ook steken op 10 graden.

Neerslagzone zit gevangen tussen twee hogedrukgebieden.

Ook vrijdagochtend blijft dat front in onze regio slepen. Er is zelfs nog wat neerslag mogelijk, maar geleidelijk lost het front op en komt er meer ruimte voor de zon. Aangezien het rustige condities zijn, kunnen vrijdagochtend ook mist en lage wolken ontstaan. Deze moeten tevens opgeruimd worden vooraleer de zon erdoor kan komen. De temperaturen vallen lager uit met maxima tussen 7 en 9 graden.

Weersverwachting komend weekend

Zaterdag zou de zon, vooral in België, beduidend meer ruimte krijgen met maxima opnieuw in de buurt van 10 graden. In Nederland hangt er iets meer bewolking. Zondag wordt frisser met maxima rond 6 graden. Beide dagen blijft het droog!

Op zondag liggen de temperaturen duidelijk lager!

Krijgen we een eerste winterprikje?

De onenigheid binnen de weermodellen blijft groot. De avondruns van de weermodellen op maandag waren vrij positief met meerdere dagen vorst en naar het einde toe ook opties tot een connectie met Groenland. Zeker ECMWF is dinsdagochtend beduidend minder met amper nachtvorst. Zo meteen bekijken we de weerpluim om te zien of deze operationele run er alleen voor staat.

Hoe dan ook, de verschillende belangrijkste weermodellen blijven zwabberen, waardoor het moeilijk is om nu al met 100% zekerheid te zeggen dat er een winterprikje aankomt. Veel zal afhangen van hoe de rug van hogedruk zich kan ontwikkelen boven Europa en waar de Benelux dan zal liggen ten opzichte van die rug.

Weerpluimen

Om te kijken of de operationele weermodellen alleen staan met hun scenario, moeten we ook de weerpluimen bekijken. Wat in beide weerpluimen duidelijk is, is de grote onzekerheid. De temperaturen kunnen vanaf 1 december liggen tussen 0 en 10 graden. Vrij grote onzekerheid in slechts een week vooruit!

In de weerpluim van het ECMWF is duidelijk te zien dat de oper een warme uitbijter is. Het gemiddelde ligt lager, maar is ook hoger dan maandagavond. In de weerpluim van GEFS is net het omgekeerde te zien. Daar ligt de operationele run duidelijk lager in het ensemble dan de andere leden en is het gemiddelde ook lager. Ook de kansen op nachtvorst zijn in ECMWF afgenomen in vergelijking met maandagavond. Onzekerheid troef dus!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken