16 september 2016 - 3 min. lezen 0 reacties

Vanavond vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in de Benelux. Vanuit Nederland en België is het grootste deel van de eclips te volgen, alleen het begin is onzichtbaar. De verduistering gaat van start om 18:53 uur en eindigt om 22.56 uur (cijfers geldig voor Utrecht). Het hoogtepunt valt rond 20:55 uur: de eclips heeft dan een grootte van 0.93 in de bijschaduw.

Vanwege het feit dat de maan de kernschaduw van de aarde niet raakt, is de maan slechts ten dele verduisterd. Dit betekent dat een deel van het zonlicht nog gewoon de maan kan bereiken en de maan op die plekken dus normaal verlicht is.

Vorming eclips

Een maansverduistering ontstaat wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan. Bij een maansverduistering staat de aarde altijd in het midden (tussen zon en maan in). Het gevolg is dat de maan geen zonlicht kan ontvangen. In principe zou je verwachten dat de maan in dat geval volledig donker wordt. Echter, een deel van de zonnestraling dringt dwars door de aardatmosfeer heen.

Bij het passeren van de dampkring wordt deze straling verstrooid en krijgt een rode kleur. Het is dit rode licht dat de maan bereikt, waardoor we een maansverduistering vanaf de aarde als een rode gloed waarnemen.

eclips uitleg
Het ontstaan van een maansverduistering. De aarde staat tussen de zon en de maan in. Hierdoor kan er geen of nauwelijks zonlicht de maan bereiken en krijgt de maan een donkerrode gloed (vanaf de aarde gezien). Echter, bij een maansverduistering bereikt er altijd een klein deel van de zonnestraling het maanoppervlak. Langs de randen van de aarde kan meer licht (via de aardatmosfeer) richting de maan geraken. Bevindt de maan zich in de baan van een aardrand, dan spreken we van bijschaduw. De maan is dan lichter en veel minder rood. Ligt de maan achter het centrum van de aarde, dan is het de kernschaduw. Het is de kernschaduw die de eclips zijn specifieke rode kleur geeft. (sterrenwachthalley.nl)

Weersverwachting voor België en Nederland

Wie de maansverduistering wil waarnemen moet alvast niet in het westen van de Benelux zitten. Daar komt de komende uren een regenzone opzetten met behoorlijk wat neerslag en zwaarbewolkte perioden. Elders in België en Nederland is er minder bewolking aanwezig waardoor het volgen van de eclips wel moet lukken. Temperaturen schommelen tussen 16 en 20°C bij een zwak tot matige bries uit zuidelijke richtingen. Later wordt de wind voornamelijk west in de westelijke regio’s van België.

neerslagkansen-tijdens-maansverduistering
Weermodellen laten de hoogste kans op neerslag zien boven het westen van België. Elders in de Benelux lijkt het eerder te gaan om een verdwaalde bui.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken