51

De lente is in het land! Onder de invloed van een krachtig Europees hogedrukgebied maakt de zon overuren in de Benelux. Lagedrukgebieden en bijhorende neerslagzones worden op ruime afstand gehouden. De temperaturen liggen ook vrij hoog met maxima tussen 15 en 20°C. Pas tegen het einde van maart neemt de kans op wat lagere temperaturen toe.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedruk houdt stand

Een krachtig hogedrukgebied ligt standvastig over Europa. Het bepaalt nu al geruime tijd ons weerbeeld en dat lijkt nog wel een tijd zo te blijven. De aangevoerde lucht is continentaal en daardoor droog. Er liggen geen lagedrukgebieden met bijhorende neerslagzones in de buurt waardoor het weerbeeld zonnig is en blijft.

Hogedruk over Europa. (Wetterzentrale)

Zonnig en droog weer

Niets dan zon de komende dagen. Alvast tot en met het weekend blijft het droog en schijnt de zon van ‘s morgens tot ‘s avonds. Wolken(velden) zijn weinig tot niet te bespeuren. Aangenaam droog lenteweer dus!

Aangename temperaturen

De warmste dag van de week hebben we dinsdag al wel gehad, met temperaturen die lokaal stegen tot 20°C en meer. Komende dagen krijgt de wind een noordelijke component erbij en koelt het een fractie af. De maxima schommelen dan rond 16-17°C. In het noorden van Nederland is het beduidend koeler door de aanwezigheid van de koudere Noordzee waarover de wind komt aangewaaid.

Wisselvallig weer in Zuidwest-Europa

Een hoogtelaag ligt komende dagen persistent over het noorden van Afrika / zuiden van Spanje. Aan de oostflank hiervan wordt vochtige Middellandse Zeelucht naar het Iberisch Schiereiland getransporteerd. Daar zorgt de aanwezigheid van onstabiele lucht voor de vorming van regen- en onweersbuien. Deze “voorjaarsregens” vullen de waterreservoirs op het Iberisch Schiereiland goed aan. Een zegen voor de droge zomermaanden die zullen volgen!

  • Meer info over het wisselvallige weer in Spanje en Portugal via dit artikel.
Een hoogtelaag ligt bij Spanje

Eind maart koeler?

De laatste dagen tonen de weermodellen vrij consistent een koudere, of ik moet zeggen… eerder koelere, episode op de weerkaarten. Dat hebben we te danken aan een portie Arctische lucht die aan de westkant van een lob van de troposferische polar vortex naar het zuiden stroomt. Deze lob splitst zich af door de vorming van een hogedrukrug tussen Groenland en het Azorenhoog. In welke mate de lob zuidelijk en westelijk tot stilstand komt, zal bepalen hoe koud de bovenluchten over de Benelux zullen worden.

Inval Arctische lucht in Noord-Europa en mogelijk ook West-Europa. (Wetterzentrale)

De weerpluimen tonen duidelijk de koelere episode tegen het einde van maart / begin april. Hoeveel het precies zal afkoelen, dat wachten we best nog even af. Komende 5-7 dagen blijft het nog wel droog lenteweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen