14 maart 2017 - 3 min. lezen 0 reacties

Dankzij de uitlopers van een hogedrukgebied nabij de Azoren kenden we de afgelopen dagen een zacht tot zeer zacht intermezzo. In combinatie met zonneschijn werd het afgelopen weekend erg aangenaam met maxima rond 15 graden. Voor een plotse afbraak van de kansen op lenteachtige toestanden is het nog ietwat vroeg. Bekijk het weerbericht voor iedere locatie ter de wereld via deze link.

Na donderdag breekt de westcirculatie opnieuw de ban en wordt de invloed van lagedrukgebieden groter. Een toename in de neerslaghoeveelheid en lagere temperaturen zijn dan opnieuw aan de orde. Volgens de laatste uitvoer van de diverse weermodellen is het westelijk regime opnieuw tijdelijk en kunnen we richting het einde van de maand opnieuw profiteren van opbouwende hogedrukgebieden.

Droge condities en vrij zacht

Dankzij de beschermende vleugels van het hogedrukgebied nabij de Azoren werden we de afgelopen dagen en ook de eerstvolgende 48 uur getrakteerd op een relatief zonnig weerbeeld. Temperaturen kunnen door een zwakke zuidwestelijke tot westelijke luchtcirculatie klimmen naar 10 tot 15°C. Dankzij de toenemende kracht van de zon kan het lokaal iets warmer worden dan wat weermodellen berekenen. Dat was onder meer het geval afgelopen zondag toen we op veel plaatsen 17°C bereikten. Voor veel mensen geen enkel probleem 😉

weerbeeld op dinsdag 14 maart 2017
Een uitloper van hogedruk zorgt voor droge condities over West-Europa. Gevaar voor lage bewolking loert wel om het hoekje. Over het noorden van Europa blijft een complex lagedrukgebied actief met regelmatig stormweer voor Noorwegen.

Op woensdag berekenen weermodellen een verminderde invloed van de Noordzee waardoor opklaringen reeds vanaf de ochtendperiode mogelijk zijn over het westelijk deel van Nederland en België. De temperaturen klimmen tegen het middaguur naar 12-13 graden. In de namiddag bereiken we de maxima rond 15:00. Gemiddeld 15°C is dan perfect mogelijk. Uit de wind en in de zon keert het lentegevoel opnieuw terug in de Benelux.

weerbeeld woensdag 15 maart 2017
Het hogedrukgebied splitst zich af in twee delen. 1 deel blijft prominent aanwezig boven de Atlantische Oceaan terwijl West-Europa in een zadelgebied terechtkomt. Een rustig weertype domineert tot en met donderdag.

Op donderdag kiezen de weergoden voluit voor de kaart van de lente. Reeds vanaf de ochtendperiode zijn er (brede) opklaringen mogelijk die het kwik meteen doen opveren richting aangename waarden. De meeste kans op bewolking is gereserveerd voor het noorden van de Benelux. De wind waait zwak uit zuidelijke richtingen. Na de middag bereiken de temperaturen gemiddeld 16°C en dat is toch echt wel genieten voor de tijd van het jaar.

Normaliter hebben we recht op 12 graden. In tegenstelling tot de situatie in het noordoosten van Amerika, waar een winterstorm actief is, een beduidend beter weerbeeld voor de West-Europeanen.

invloed hogedrukgebied op donderdag
Fiks bolwerk van hogedruk op de Atlantische Oceaan terwijl de invloed van depressies uit het noorden prominenten worden voor de Lage Landen. Koelere luchtsoorten zijn dan op weg naar de Benelux.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken