15 november 2023 - 4 min. lezen
12 reacties 12

Dinsdag viel op sommige plaatsen in België meer dan 40 mm neerslag en het lijkt maar niet op te houden. Ook donderdag kan, afhankelijk van de precieze trekrichting van het lagedrukgebied, opnieuw veel regen vallen. Sommige weermodellen laten opnieuw meer dan 40 mm regen vallen in het westen van België. De regio die reeds het meest getroffen is! Een blik vooruit…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Lagedrukgebied koerst richting Benelux

De straalstroom ligt dezer dagen steeds in onze omgeving. Een straalstroom in de buurt betekent meestal wisselvallig weer omdat lagedrukgebieden vaak meeliften op deze band van hoge windsnelheden op enige hoogte. Ook donderdag komt een lagedrukgebiedje opzetten vanuit het westen, maar de precieze trekrichting is nog ietwat onzeker. Dit heeft veel invloed op de neerslagtotalen én op de mogelijke rukwinden.

Een lagedrukgebied koerst richting de Benelux donderdag 16 november

De onzekerheid is het duidelijkst zichtbaar in de detailkaarten. Bij Arome, het Franse weermodel, trekt het lagedrukgebied over België. Bij ICON is dat een stuk zuidelijker en ook met een kleinere gradiënt in de isobaren (lees: minder wind). De kern van het lagedrukgebied verschilt maar liefst 6 hPa! Het moge dan duidelijk zijn dat gezien deze onzekerheid, nog veel onzekerheid zit in de verwachting. We proberen zoveel mogelijk modellen mee te nemen in onze bespreking om een duidelijk en genuanceerd overzicht te schetsen!

Positie lagedrukgebied in Arome op donderdag 16 november
Positie lagedrukgebied in ICON op donderdag 16 november

Waar valt de meeste neerslag en is de meeste wind?

De meeste wind bevindt zich sowieso aan de westflank en zuidflank van het klein lagedrukgebiedje. Daar is de gradiënt immers het grootste. De meeste neerslag concentreert zich vlak rond het lagedrukgebied. Als we dit vertalen naar de verschillende weermodellen levert dit ons volgend beeld op.

Arome laat het lagedrukgebied vlak langs/over België trekken. Het weermodel tekent daarin neerslaghoeveelheden die kunnen oplopen tot meer dan 40 mm op één dag! Dit is de meest recente uitdraai van het weermodel (03z). Een situatie die, indien het uitkomt, voor veel problemen kan zorgen. Daarmee samenhangend kan ook veel wind optreden. De rukwinden kunnen oplopen tot lokaal 70 km/u, langs de Franse grens zelfs nog iets meer.

Veel neerslag volgens Arome op donderdag 16 november

Harmonie (Nederlands weermodel) laat het lagedrukgebied iets zuidelijker overtrekken. Dit heeft meteen zijn implicaties op de neerslag, aangezien de grootste neerslaghoeveelheden dan ook wat meer naar het zuiden verschuiven. Desalniettemin kan er nog steeds tot 20 mm vallen op ruime schaal in Vlaanderen en zelfs meer in Wallonië. Ook dit is geen goed scenario voor de reest getroffen regio’s van wateroverlast. Het windveld bevindt zich hier nog iets zuidelijker met geen noemenswaardige rukwinden.

Ook Harmonie laat veel regen zien, maar iets minder.

ICOND2 (Duits weermodel) is vrij gelijkaardig aan Harmonie en laat de meeste neerslag ten zuiden van de taalgrens in België vallen. Ook hier komen opnieuw neerslaghoeveelheden van boven 30 mm terug, wat lokaal problemen zou kunnen opleveren.

ICOND2 toont ook veel neerslag in het zuiden van België

Conclusie?

Dat de meeste neerslag zich op België zal focussen, staat vast, maar de precieze locatie in België is nog onzeker. Het ene model laat de meeste neerslag in Vlaanderen vallen, de andere in Wallonië. Evenwel moet er rekening gehouden worden met lokaal opnieuw 30-40 mm neerslag op vrij korte termijn (1 dag), wat opnieuw een level 1 (of zelfs level 2) waarschuwing zou opleveren. Ook in de Westhoek valt, ongeacht de situatie, opnieuw minstens 10 mm regen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte met updates!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
9

Onweerskansen 30 april 2024

24 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen