18 december 2021 - 6 min. lezen
0 reacties 0

December is aangebroken en dat betekent voor meteorologen dat de herfst erop zit. De herfst van 2021 verliep in de Benelux over het algemeen zachter dan normaal. Er viel ook iets minder regen dan gemiddeld en de zon liet zich vaker zien dan we op basis van ons huidige klimaat mogen verwachten. Er waren echter wel flinke regionale verschillen in de Benelux, vooral in oktober en november. De neerslaghoeveelheden waren bijvoorbeeld aan de kust vaak een stuk hoger dan in het binnenland.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedrukgebieden domineren vooral in september en november

September

September 2021 kwam als een verademing voor veel mensen. Er was geregeld sprake van droog, warm en zonnig nazomerweer, doordat we onder invloed waren van hogedrukgebieden. In juli en augustus kwam het juist nauwelijks tot zeer warme en zonnige dagen. De maand zelf verliep ruim warmer dan normaal met in De Bilt (NL) een gemiddelde temperatuur van 15,9°C tegen normaal 14,7°C. In Ukkel (BE) was het gemiddeld 16,6°C tegen 15,2°C normaal.

Opmerkelijk was vooral dat de absolute maximumtemperatuur in september 2021 in de Benelux hoger was dan die in juli en augustus 2021. Op 8 september werd in Zulzeke (BE) een temperatuur gemeten van 29,9°C. Tijdens de twee vakantiemaanden kwam het kwik niet verder dan 28,4°C (te Zele, Korbeek-Lo en Dilbeek op 18 juli) en 28,8°C (te Korbeek-Lo op 15 augustus) respectievelijk. September was droog tot zeer droog en de zon scheen meer dan gebruikelijk, met uitzondering van Noord-Nederland.

Vanaf 27 september kreeg lagedruk vat op onze contreien. Hierdoor daalde de temperatuur, was het vaker bewolkt en viel er van tijd tot tijd flink wat regen.

  • Moet u naar buiten tijdens herfstachtig en nat weer? Met deze paraplu blijft u droog.

Oktober

Oktober 2021 ging op dezelfde voet verder als september eindigde. Het was de eerste dagen grijs en erg wisselvallig met normale temperaturen. De rest van de maand was er een afwisseling tussen perioden met hogedrukgebieden en perioden met lagedrukgebieden. Als gevolg van de wisselende omstandigheden waren er zowel vrij zachte dagen als vrij frisse dagen. Vaak zorgde een zuidelijke aanvoer voor vocht, waardoor er op veel dagen neerslag viel.

De maand viel gemiddeld over de Benelux iets hoger uit dan normaal qua temperatuur. Zo was het in De Bilt met 11,6°C zo’n 0,7°C warmer dan gemiddeld. In Ukkel was het 11,5°C tegen 11,3°C normaal. Wat betreft neerslaghoeveelheid en zonneschijnduur was er een scherpe tegenstelling tussen het noordwesten en het zuidoosten. Aan de kust en in de centrale delen van de Benelux was het zeer nat met lokaal 150 mm neerslag, terwijl in het zuidoosten van Nederland en België lokaal minder dan 50 mm werd opgevangen. In het noordwesten was oktober een relatief sombere maand, terwijl de zon in het zuidoosten juist vaker scheen dan gemiddeld.

November

In november 2021 was het dan weer wat vaker droog. Hogedrukgebieden hadden het grootste deel van de maand grip op onze omgeving en daardoor was het heel erg rustig. Er was maar weinig stroming in de atmosfeer, waardoor de gemiddelde windsnelheid zeer laag uitviel. In zowel De Bilt als Ukkel was deze slechts 2,7 m/s. In beide plaatsen krijgt november 2021 een top 3-notering in het rijtje met rustige novembermaanden. November kende qua temperatuur en neerslag grote regionale verschillen. In het noorden was de maand warmer dan gemiddeld, in het zuiden juist kouder. In de kustprovincies was het natter dan normaal en in het binnenland was het droog tot zeer droog.

De herfst van 2021 was zacht, maar er waren nauwelijks uitschieters

De herfst van 2021 verliep in zijn geheel te zacht. In De Bilt was het gemiddeld 11,6°C. Normaal is het in de herfst 10,9°C. De herfst van 2021 is hiermee de (gedeelde) zesde warmste herfst sinds 1901. In Ukkel was het 11,5°C tegen 11,2°C in de gemiddelde herfst.

In zowel De Bilt (boven) als Ukkel (onder) was de herfst van 2021 warmer dan gemiddeld. Dat is vooral te danken aan de warme september.

Er waren echter geen noemenswaardige thermische uitschieters. Ook de aantallen zomerse dagen, warme dagen en vorstdagen lagen rond de normale waarden. Van 5 t/m 9 september werd het elke dag 25°C of warmer in Ukkel. In De Bilt waren er drie zomerse dagen, 7 tot en met 9 september. Normaal telt De Bilt 2,2 zomerse dagen in de herfst en Ukkel 2,5. Het aantal vorstdagen lag juist iets lager dan gemiddeld. Op beide landelijke hoofdstations kwam het eind november tot twee vorstdagen. In een normale herfst gaat het om zes vorstdagen in De Bilt en vier in Ukkel.

Nat in het westen, droog in het oosten

De neerslaghoeveelheid was in oktober en november zeer ongelijk verdeeld, terwijl september droog verliep. In De Bilt was de herfst van 2021 iets natter dan gemiddeld. Er viel 249 mm tegen 239 normaal. In Ukkel was het minder nat met 181 mm neerslag. Normaal wordt er 209 mm opgevangen.

In de oostelijke helft van de Benelux was de herfst veel droger dan het klimatologisch gemiddelde. Zo viel in Maastricht slechts 84 mm in de drie maanden samen. Dat is niet eens de helft van de normale waarde (183 mm). In het westen viel tussen 200 en 300 mm.

In De Bilt (boven) was de herfst van 2021 aan de natte kant. In Ukkel (onder) daarentegen was het juist relatief droog. De meeste neerslag viel in oktober.

Vooral september droeg bij aan een zonnige herfst

De herfst was als geheel zonnig. Vooral september droeg hieraan bij. In oktober en november was het gemiddeld over de Benelux even zonnig als normaal, maar er waren grote regionale verschillen. Over het algemeen was het noord(west)en relatief somber en het zuiden en oosten beleefden een zonnige herfst in 2021.

In De Bilt (NL) was de herfst dit jaar iets zonniger dan normaal. Vooral in september scheen de zon meer dan gebruikelijk.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken