0

Afgelopen nacht voltrok zich zwaar noodweer in het noorden van Amerika. De combinatie van warme luchtmassa’s uit het zuiden van (Golf van Mexico) en koelere luchtmassa’s uit het westen zorgde voor een explosieve cocktail. Naast de hoeveelheid onstabiliteit stond er ook bijzonder veel wind op enige hoogte. Dit alles was het recept voor een bijzonder krachtige supercell die over een lengte van 400 km meermaals voor een tornado heeft gezorgd.

Illustratiebeeld van wat een krachtige tornado kan veroorzaken!

Omstandigheden voor deze tornado?

Om krachtige onweersbuien te veroorzaken, is het contrast tussen luchtsoorten erg belangrijk. Hoe hoger het verschil in temperatuur tussen de ene en andere luchtsoort, hoe hoger de onweersbuien zich kunnen ontwikkelen. Niet alleen het temperatuurcontrast is belangrijk voor de vorming van tornado’s, ook de windschering met het toenemen van de hoogte is essentieel. Concreet komt het erop neer dat de wind zowel in snelheid als in richting moet veranderen om een soort van kurkentrekker-effect te genereren. Deze elementen waren allebei aanwezig tijdens het noodweer boven Tornado Alley.

Locatie van het lagedrukgebied met een scherp koufront. Op de grens tussen de warme en koude luchtmassa’s worden zware onweersbuien veroorzaakt met noodweer tot gevolg. (@ScottDuncanWX)

Puin tot 9 km hoogte!

Een ander opmerkelijk fenomeen is dat de tornado wellicht wordt geschat op een EF4 tot EF5. Deze wervelwinden veroorzaken windstoten tot 400, lokaal 500 km/u. U begrijpt dat diverse structuren van gebouwen deze windstoten niet kunnen doorstaan en er totale verwoesting ontstaat op het pad van de wervelwind. Op radarbeelden en bijzondere software kunnen wetenschappers en meteorologen zelfs bekijken hoe hoog het puin werd geslingerd. De meest recente data gaan richting 9.000 m of 9 km hoogte.

Meerdere meldingen van tornado’s

Op onderstaand kaartje zien we een voorlopige samenvatting van alle windhozen en extreme weerfenomenen die zich hebben voorgedaan in de nacht van 10 op 11 december 2021. Opvallend zijn de rode driehoekjes die allemaal op 1 lijn liggen en wellicht de krachtige tornado illustreren die zoveel schade heeft veroorzaakt. De voorspelling van het SPC (Storm Predicition Center) is dan ook bijzonder accuraat geweest (moderate risk)

Verzameling van weermeldingen en tornado reports! (SPC/NWS en Jack Sillin)

Kunnen deze tornado’s ook ontstaan in de Benelux?

Wij krijgen als weerdienst vaak de vraag bij dit soort extreem weer of het zich ook kan ontwikkelen boven de Lage Landen. We moeten helaas antwoorden van ja. Niet in deze extreme vorm, maar supercells zijn ook in staat om vooral in de zomerperiode windhozen te veroorzaken. Dat zijn dan meestal wervelwinden van het EF0 tot EF1 type waardoor de schade vrij beperkt blijft. In sommige gevallen gaat het om een sterker exemplaar, maar dat is eerder uitzondering dan regel in de Benelux. De laatste tornado die werd gespot in de Benelux dateert van 27 juni 2021. Toen trok een supercell over het zuidoosten van België met schade in Houffalize.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Terugblik: de zware Pinksterstorm van 1860

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Nieuw hoogtelaag (DANA) onderweg naar Spanje

3 dagen geleden - 5 min. lezen