30 maart 2018 - 4 min. lezen 0 reacties

Vergeleken met de voorbije jaren zijn de condities in de Alpen zéér goed. Er ligt overal meer dan genoeg sneeuw waardoor de skigebieden klaar zijn voor de laatste weken van het skiseizoen 2017-2018. Witte kunstsneeuwstroken in een groen/dor landschap hebben we deze winter nog niet gezien. De skivakantie met Pasen kon niet beter vallen. De Alpen zijn klaar voor de paasvakantie! 

Grote sneeuwhoeveelheden in de Alpen

Er ligt momenteel in vergelijking met normaal (en zeker met de voorbije jaren) veel sneeuw in de Alpen. Uitschieters zijn de centrale noordkant (Berner Oberland) en de westelijke Alpen (Mont Blanc, Belledonne…) met hoeveelheden tot meer dan 500 cm boven 2500 meter. De grote hoeveelheden in de westelijke Alpen komen duidelijk overeen met de tendens van deze winter.

Zo kregen de Alpen regelmatig neerslagzones toegestuurd in een west/noordwestcirculatie. Grote sneeuwdumpen aan de zuidzijde bleven wat meer binnen de perken waardoor de hoeveelheden daar iets beperkter zijn.

Vanavond en vannacht sneeuwval vanaf het westen

Deze avond wanneer de eerste toeristen zullen aankomen in de bergen arriveert een neerslagzone in het westen van de Alpen. Het gaat om een koufront dat vanavond en komende nacht voor algemene sneeuwval zal zorgen. Enkel de oostelijke Alpen lijken het droger te houden met opklaringen.

Bij de eerste neerslag liggen de temperaturen nog aan de hoge kant met pas sneeuwval vanaf 1800 meter. Met het instromen van koudere lucht zal de sneeuwgrens echter snel zakken tot 1200 meter en nog lager. Tot en met morgenochtend verwacht ik zo’n 5-25 cm voor de westelijke Alpen (het minst in de inner-Alpiene gebieden) en 10 tot lokaal 50 cm voor de Centrale Alpen en zuidkant.

Sneeuwval komende nacht
Sneeuwval voor bijna heel de Alpen komende nacht

Morgen is het dan gewoon winters koud met veel bewolking en sneeuwbuien. De nulgradengrens ligt rond 1500 meter aan de noordflank en rond 1800-2000 meter aan de zuidflank. Het kan bij momenten best intens sneeuwen waarbij ik de grootste hoeveelheden deze keer in de oostelijke Alpen verwacht (10-25 cm).

Elders hangt het van de intensiteit van de buien af en valt er 5-15 cm. De westelijke Alpen maken de het meeste kans op opklaringen die ongetwijfeld prachtige foto’s zullen opleveren. De wind waait uit het noord tot noordoosten en maakt het voor het gevoel nog wat kouder.

Ook op Pasen blijft het koud winterweer. Aan de zuidkant en in de westelijke Alpen klaart het al snel op en wordt het een vrij aangename skidag. Aan de noordkant, en vooral de oostelijke gebieden moeten ze de hele dag rekening houden met wolkenvelden en kans op (lichte) sneeuw.

Net als zaterdag schommelt de nulgradengrens rond 1500 meter aan de noordkant en rond 1800-2000 meter aan de zuidkant. Ook tijdens de nacht naar maandag sneeuwt het in de oostelijke gebieden bij momenten nog stevig door waardoor daar uiteindelijk opnieuw zo’n 5-15 cm mogelijk is.

De vorstgrens gaat morgen stevig omlaag. Het is winters koud in de bergen

Maandag zorgen drukstijgingen voor prachtig weer en met een zuidelijke luchtstroming wordt het dan ook gevoelig zachter. De nulgradengrens stijgt tot 2300 meter in het oosten en 2700 meter in het westen. Geen probleem, er ligt meer dan genoeg sneeuw. Uiteraard zal de kwaliteit in de zon wel wat inboeten (zwaardere sneeuw) maar de zon over de besneeuwde bergen is ook zo slecht nog niet. Er staat een zwakke bries uit het zuidwesten.

Maandag zachter
Maandag bereikt Afrikaanse lucht de Alpen. Uiteraard wordt het dan zachter.

Dinsdag begint de lucht vanaf het zuiden wat te stuwen met daardoor meer bewolking aan de zuidkant. Er is ook wat neerslag mogelijk al blijven de hoeveelheden wel beperkt. Het sneeuwt vanaf 1600-1800 meter. Aan de noordflank blijft het droog en zonnig en zorgt de föhnwind voor nog wat hogere temperaturen. Op 1500 meter kan het kwik stijgen tot 7 tot lokaal 10°C.

Woensdagvoormiddag blijft het nog droog, na de middag draait de wind naar het westen en drijven er enkele neerslagzones naar de Alpen. Dat gaat gepaard met een fikse afkoeling waardoor de nulgradengrens weer beneden 1500 meter zakt.

Neerslagzones vanaf het westen
Het zonnige weer is woensdag voorbij. Nieuwe neerslagzones rukken dan op vanaf het westen.

Zo, dat was het voor vandaag. Aan iedereen die nog naar de Alpen trekt, geniet ervan, de condities zijn zeer goed.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen