1

Regelmatig krijgen wij mailtjes van mensen die een paarse gloed aan de hemel waarnemen. Dit kan gebeuren tijdens de nachtperiode wanneer er uiteraard geen zon schijnt. In andere gevallen heeft een oranje, rode of paarse tint vaak te maken met een zonsopkomst of zonsondergang. In dit specifiek geval kan het dus niet veroorzaakt worden door de zon, maar wel door een ander extern fenomeen.

Veel mensen vermoeden dan meteen het ergste. Dat kan variëren van een explosie op een bedrijventerrein tot een invasie van buitenaardse wezens. In dit artikel geven we een verklaring voor de paarse gloed aan de hemel en die is helemaal zo spannend niet.

Verklaring voor de paarse gloed aan de hemel

Landbouwers gebruikten vroeger warme oranje gasontladingslampen om hun planten verder te doen groeien in de nachtperiode. Door de opkomst van nieuwe technologie zijn veel van deze tuinders aan het overschakelen op energiezuinige en duurzame led-technologie.

Na onderzoek blijkt namelijk dat de kleur van deze leds essentieel is voor de groei van de planten en de vorm die ze ontwikkelen. De combinatie tussen rode kleuren en blauwe tinten zorgt voor een optimaal evenwicht in de ontwikkeling van talrijke planten! Speciaal!

Deze ledverlichting is vooral populair binnen rozenkwekerijen en tomatenkwekerijen

In de nacht van 10 op 11 november 2021 werd deze paarse gloed gespot in Desselgem (BE)

Nadelen van lichtpollutie in West-Europa

Naast de voordelen die deze ledtechnologie heeft voor de landbouwers zijn er ook enkele nadelen op te sommen. Zo wekken ze vaak bezorgde reacties op van mensen die dit fenomeen aan de nachthemel spotten.

Het zorgt er ook voor dat de aandacht van automobilisten wordt afgeleid. En als laatste draagt het uiteraard bij tot lichtvervuiling die vooral voor astronomen en mensen die in de nacht naar de sterren kijken bijzonder nefast is.

  • Lichtvervuiling kan een probleem vormen voor poollicht
Lichtvervuiling boven de Benelux duidelijk te zien! Over het noordwesten van het Verenigd Koninkrijk en boven Frankrijk en Spanje nog vele spots met erg weinig licht. Earth Observation Group, NOAA National Geophysical Data Center, Jurij Stare, www.lightpollutionmap.info.

Paarse lucht soms ook tijdens zonsopkomst

Wanneer de zon net aan de horizon verschijnt of er net boven staat, dan wordt het blauw licht als eerste gefilterd. Al snel wordt ook het rode licht gefilterd. Als de rode variant extra sterk is tijdens een zonsopkomst, kan het zijn dat de twee kleuren blenden tot een paarse gloed. Een mooi moment voor natuurfotografie.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

11 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen