11 juni 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Het heelal zit vol objecten die alle grootterecords breken. Het ruimtespiraal NGC 6872 heeft een galactisch record op zijn naam staan, namelijk dat van grootste spiraalstelsel. Dit is het grootste spiraalstelsel dat we tot nu toe kennen. Het bevindt zich op 212 miljoen lichtjaar van onze aarde. Het is zo’n 522 000 lichtjaar lang van arm tot arm. Deze lengte maakt dat het spiraalstelsel zo’n vijf keer groter is dan onze Melkweg. Het bevindt zich in het sterrenbeeld ‘pauw’ dat vanop onze breedteligging niet zichtbaar is.

Foto spiraalvormig sterrenstelsel

Op de foto is te zien dat de twee spiraalarmen niet uit hetzelfde punt vertrekken. Het centrum is niet rond, maar balkvormig. Dat maakt dat NGC 6872 een balkspiraalstelsel is. In het centrum bevinden zich de oudste sterren. Hoe verder weg van het centrum hoe jonger de sterren zijn.

Dwergsterrenstelsel

De vorm van de armen is te verklaren door het samenspel van twee sterrenstelsels. Boven het centrum van het spiraalvormig stelsel NGC 6872 staat een kleiner schijfvormig stelsel IC 4970. Kleine spiraalstelsels worden vaak door de grote sterrenstelsels opgeslorpt. Maar hier gebeurde het tegenovergestelde: door de interactie van de twee sterrenstelsels vormde zich een klein dwergsterrenstelsel.

Bron foto: NASA

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen