8 maart 2022 - 4 min. lezen
84 reacties 84

De maand maart verloopt tot nu toe al heel zonnig met weinig neerslag. Wolken waren de laatste dagen niet of nauwelijks te bespeuren wat gezorgd heeft voor aangenaam voorjaarsweer. Ook de komende dagen blijven de wolken ver buiten de Benelux, al lijkt er wel een kleine weersverandering op til komend weekend. Dan proberen enkele Atlantische neerslagzones de oversteek te maken, maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot van het krachtige hogedrukgebied!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zeer zonnig begin van maart

Het begin van de meteorologische lente tapt duidelijk uit een ander vaatje dan februari. Hogedrukgebieden stagneren in onze omgeving met weinig neerslag en veel zon tot gevolg. Zo heeft de zon tot afgelopen maandag reeds 61 uur geschenen (dat is 78% van de tijd) en viel er weinig tot geen neerslag in De Bilt. Ook de komende dagen zal het aantal uren zonneschijn nog toenemen!

Actuele weersituatie op de weerkaarten

Een krachtig, blokkerend hogedrukgebied ligt boven Europa. Daar de afgelopen dagen eerst koelere lucht binnenstroomde vanaf het noordoosten, is de stroming ondertussen gedraaid naar het zuidoosten. Vanuit die hoek komt geleidelijk wat zachtere lucht opzetten en wordt het aangenaam voorjaarsweer. Op de Atlantische Oceaan zijn enkele lagedrukgebieden te herkennen met bijhorende neerslagzones. Op woensdag komt zo een front dicht bij de Franse grens, maar het blijft droog dankzij de aanwezigheid van het Europese hogedrukgebied.

Met een zuidoostelijke stroming wordt geleidelijk zachtere lucht aangevoerd

Weersverwachting komende dagen

Woensdag wordt nog wat zachtere lucht aangevoerd vanuit het zuiden. Onder invloed van uitbundige zonneschijn kan het kwik dan klimmen naar maxima tussen 10 en 14 graden. Lokaal is 15 graden niet uitgesloten. Er staat een matige wind uit zuidelijke richting. In het westen kunnen in de loop van de dag enkele wolkenvelden optreden. Dit is het gevolg van het naderen van de sterk verzwakte wolkenband.

Op donderdag en vrijdag doen we het aangename voorjaarsweer nog eens over. De maxima liggen op deze dagen steeds rond 15 graden. In het noorden van Nederland en de Ardennen blijft het wel wat koeler. Er staat een goed voelbare wind uit zuidelijke richtingen. Donderdag blijft het, afgezien van enkele stapelwolken, zonnig, maar op vrijdag nadert opnieuw een wolkenband vanaf het westen. Eerst zijn dat hoge wolkensluiers, maar geleidelijk daalt de wolkenbasis en is wat lichte regen in de nacht naar zaterdag mogelijk. Dit zijn geen grote hoeveelheden.

Op zaterdag hangt er veel bewolking in de Benelux. Af en toe zijn enkele opklaringen mogelijk, maar af en toe kan het ook lichtjes regenen. De maxima blijven wel aan de hoge kant met temperaturen rond 13-14 graden.

Zaterdag wordt het bewolkter en kan er wat lichte regen vallen.

Weersverwachting langere termijn

Vanaf zondag is er dan geleidelijk opnieuw meer ruimte voor de zon en wordt het opnieuw droger. Volgens verschillende weermodellen wordt ook opnieuw zachtere lucht aangevoerd. Zowel het Europese als Amerikaanse weermodel laten een lagedrukgebied stagneren boven het Iberische Schiereiland en een hogedrukgebied boven Oost-Europa. Daartussen komt een diepe zuidelijke stroming op gang. De maxima zouden in deze omstandigheden vlot voorbij de 15 graden kunnen klimmen met veel zonneschijn.

Een weerkaart die niet zou misstaan in de zomer!

Ook in de weerpluimen is deze evolutie mooi te zien. De komende dagen stijgt het kwik geleidelijk verder met maxima rond en boven 15 graden. Dit weekend verhoogt dan de neerslagkans tijdelijk (in het Amerikaanse weermodel meer neerslag dan het Europese weermodel). Daarna stijgt het kwik opnieuw verder naar maxima die rond 16 maart mogelijk 20 graden aantikken, maar dat is nog ver in termijn. Het moge duidelijk zijn, met deze temperaturen en vrij zonnige vooruitzichten zal het toch aangenaam voorjaarsweer worden!

  • Onze huisgemaakte weerpluimen kan je HIER vinden

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen