5 vreemde weerfenomenen die je nauwelijks kent
Het weer, het blijft een uniek systeem dat ons leven beïnvloedt. Het zou maar saai zijn als er geen weer zou zijn. Maar je kent nog lang niet alles van ons weer. Daarom een lijstje met de mooiste, maar tegelijkertijd vreemdste weerfenomenen.
1. Aardbevingslichten
Een aardbeving kennen we allemaal. Het is een trilling van de aardkorst waarbij veel energie vrijkomt, landsdelen zich verplaatsen en soms tsunami’s kan veroorzaken. Maar bij een aardbeving treden er ook tribo-elektrische effecten op in de vorm van lichtflitsen. Schrik niet van het moeilijke woord, het is een beetje ter vergelijken met bliksemflitsen. Ze worden zelden gezien, maar toch zijn ze er.
new hypothesis of #earthquake lights – maybe why they happen in the middle of #tectonic plates http://t.co/vnxUQNFRGq pic.twitter.com/yR9CB8bD2g
— Holocene salad (@indirectly2u) June 25, 2015
2. Bolbliksem
Het is een veelbesproken mythe, maar een bolbliksem komt toch redelijk veel voor. Vroeger werden ze ook al gespot.
In 2012 kon een groepje onderzoekers aan de lijve ondervinden dat een bolbliksem niet van de poes is. Ze gingen naar een storm-gevoelige regio in China. Daar hebben ze een bolbliksem van maar liefst 5 meter diameter gespot.
Ze beschreven het als een felle rood-witte bol die maar een paar seconden te zien was.
3. Groene flits
Misschien heb je dit al eens in het echt gezien. Je kan de groene flits zien in de allerlaatste seconden voor zonsondergang of zonsopgang. De zon verandert niet van kleur, maar de flits wordt veroorzaakt door een luchtspiegeling.
In andere gevallen gaat het licht als een soort straal omhoog vanaf het punt waar de zon opkomt of ondergaat. Zeker eens kijken, supermooi!
4. Opwaartse bliksem
We kennen allemaal bliksem. Dat gaat meestal van boven naar beneden of van links naar rechts of omgekeerd. Maar bliksem kan ook vanaf de grond terug naar boven schieten.
Door een camera op de top van het Empire State Building in New York kon Karl McEachron in 1935 iets vreemd waarnemen. De bliksems schoten omhoog van de gebouwen terug de onweerswolken in.
Op dit filmpje van storm-fotograaf Tom Warner is goed te zien hoe de bliksem terug naar boven schiet.
5. Red Sprites
Dit heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. Een stratosfeerontlading. Ja, moeilijk woord, sorry daarvoor… Maar dit soort licht ontstaat boven onweerswolken en kan tot 95 kilometer hoog klimmen. Je kan het spotten, maar het is zeer moeilijk omdat het rood-oranje licht maar ongeveer 17 milliseconde zichtbaar is. Sprites zijn de meest voorkomende soort stratosfeerontladingen. Sprites werden voor het eerst gefotografeerd op 6 juli 1989.
Bron: BBC