30 november 2012 - 2 min. lezen 15 reacties

Komt de winter of wordt toch maar uitgesteld? Het is de vraag die leeft bij menig weerliefhebber van sneeuw en vrieskou. Na gisteren moet ik zeggen dat het er niet zo slecht uitziet tot en met volgende week donderdag wat betreft koelere temperaturen en af en toe wat winterse neerslag. De straalstroom ligt namelijk heel erg ten zuiden van België waardoor depressies naar het zuiden van Europa ‘duiken’.

Aan de noordoostelijke flank van zo’n systeem wordt telkens nieuwe koude lucht naar de Benelux aangevoerd. Woensdag en donderdag is zelfs (natte) sneeuw in een groot deel van de Lage Landen niet uit te sluiten (tijdelijk dalende temperaturen op 850 hPa).

Weerbericht 30 november

Vandaag starten we de dag met lage minima. Verspreid in het land schommelen de temperaturen rond het vriespunt met de vorming van rijm- en ijsplekken. Het kan dus verraderlijk glad zijn! Opgepast. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen. Het is meestal droog, behalve in het uiterste westen van België waar ze gevoelig blijven voor enkele winterse buien (ochtendperiode).

Op en na de middag weinig verandering in de weersituatie. Het blijft wisselend bewolkt met steeds kans op wat neerslag in het westen van de Benelux (triggering door de relatief warme Noordzee). Elders blijft het droger. De maxima schommelen rond 7°C en de wind blijft zwak tot matig waaien uit noordelijke hoek. Later neemt ook de kans op enkele buien toe in het noorden van België.

Een weetje vanuit de astronomische hoek: “Op de noordpool van de planeet Mercurius is bevroren water gevonden. De tientallen centimeters dikke laag ijs ligt in een koud gebied, dat continu in de schaduw is. Amerikaanse wetenschappers schrijven dat vandaag in de wetenschapspublicatie Science Express..

De onderzoekers denken dat het water op Mercurius is gekomen met een komeet, die ergens in de afgelopen 50 miljoen jaar is ingeslagen. “Als er waterijs is, is er een manier waarop waterijs op alle planeten komt. Dat vertelt ons iets over de geschiedenis van het zonnestelsel en hoe het water bij de binnenste planeten kwam”, zeggen ze. Meer lezen kan hier

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken