25 december 2012 - 2 min. lezen 1 reacties

Kerstmis 2012. Mag ik iedereen een fijne periode wensen met geliefden en vooral omhult door een goede gezondheid! Daarnaast wil ik ook even de tijd nemen om alle bezoekers van deze website te bedanken. Sinds de opstart in maart 2012 is ons bezoekersaantal enorm gestegen. Vandaag had ik jullie dan ook graag een witte Kerst gegeven, maar het zal anders uitdraaien.

Weerbericht 25 december

Wisselvallig met buien

Onder invloed van een sterk zonale stroming (wind uit het westen) en een straffe straalstroom op 300 hPa worden we vandaag getrakteerd op talrijke buien die later vandaag gepaard gaan met onweders. Deze voormiddag gaan we er nog niet veel van merken en kunnen er nog enkele opklaringen voorkomen (behalve in het uiterste zuidoosten van de Benelux waar het op dit moment stevig regent). De temperatuur schommelt rond 8 tot 9 graden en de wind waait matig tot vrij krachtig uit zuidzuidwestelijke richtingen. De windstoten in buien kunnen oplopen tot 70 km/h.

luchtdruksituatie 25 december
Dit is een typisch voorbeeld van een WC (West-Circulatie).

Eens stevige poolwervel (verzameling van koude lucht) boven het noorden van Europa laat steeds opnieuw actieve depressies ontstaan. De opbouw van hogedruk is dus quasi onmogelijk in de eerstvolgende 5-7 dagen.

Vanavond blijft de buienactiviteit nog steeds aanhouden. Ik waarschuw voor kleppers in het centrum van het land die gepaard kunnen gaan met windstoten tot 70, lokaal 90 km/h. In het verkeer en samen met de neerslag kan dat gevaarlijke toestanden opleveren. De temperatuur bereikt vandaag maximaal 10°C.

Voorlopig zie ik nog geen tekenen van nakend winterweer. Doch ben ik mij wel bewust van de gevoelige opwarming in de stratosfeer de komende dagen. Dat kan op termijn flinke gevolgen hebben wat de positie van hogedrukgebieden / lagedrukgebieden betreft. Mogelijks ook met een herintrede van Koning Winter. We gaan het afwachten.

Bron kaartje: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen