25 maart 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Zo blijkt nog maar eens dat we voor een goede ouderwetse winter geen ‘global warming’ nodig hebben. We verkeren de laatste weken in een geblokkeerd stromingspatroon waarbij lagedrukgebieden telkens richting het zuiden van Europa duiken. Ondertussen zegeviert hogedruk in het noorden van het continent waardoor een oostelijke en continentale luchtstroming ontstaat. De laatste set aan weergegevens van het Amerikaans en Europees weermodel laten het deze week dan ook nog flink koud blijven. Positief is wel dat de sneeuwkansen geleidelijk minder worden en dat we geregeld het zonnetje zullen zien.

De natuur kreunt onder de koude

Dat het afgelopen weekend bijzonder koud was door zowel een zeer laag dauwpunt (ruim -10°C in grote delen van Nederland) en lage temperaturen in thermometerhut, bewijst onderstaande foto van opspattend water dat bevriest langs de kade. Werkelijk schitterend !

weerfoto ijs

Vandaag hoeven we niet direct winterse neerslag te verwachten. Integendeel, reeds vanaf de ochtend is er kans op de nodige opklaringen verspreid in het land. Dat bij negatieve temperaturen die variëren tussen -3 graden in het westen tot -6 / -7 graden in de Ardennen. De wind blaast zwak tot matig uit noordoostelijke richtingen. Waar er nog sneeuwresten liggen, is het opgelet voor rijm – en ijsplekken.

In de namiddag behouden we een wisselend weerbeeld met een toename van de hoge en middelhoge bewolking in het zuidoosten van het land. Het wordt maximaal 4 tot 5 graden in Vlaanderen. Er zijn rukwinden mogelijk tot 40 km/h. De nacht die volgt belooft opnieuw koud tot zeer koud te worden op veel plaatsen in de Benelux. Check onze laatste updates over deze ijskoude periode via Facebook: noodweer Benelux

Delen


Verder lezen

Alles bekijken