22 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

De laatste run (weerdata) van diverse weermodellen leggen de klemtoon voor morgen meer en meer op Nederland. Daar kunnen in de loop van de voormiddag reeds enkele onweersbuien ontstaan, maar vooral later in de namiddag lijkt deze kans exponentieel te stijgen over grote delen van Nederland. De cape stijgt in het oosten algauw richting 1500, lokaal 2000 j/kg. Deze waarde is de meest instabiele waarde en zal op sommige plaatsen niet worden gehaald.

UPdate onweer

De lifted index bevindt zich tussen 15:00 en 21:00 zeer laag (-5 tot -7). In samenwerking met een sterk negatieve ko-index kan het morgenavond bij onze noorderburen flink gaan ‘spoken’ met intense onweersbuien, hagel en wateroverlast. In België blijft de kans op dergelijk noodweer relatief beperkt. Het oosten van ons land maakt de meeste kans om in de vooravond wat bliksems/onweders te registreren. Daarom dan ook een + HIGH risk voor de oostelijke delen van Nederland en een HIGH risk voor het oosten van België.

update onweer 23 mei

In de avondperiode en bij het ondergaan van de zon verdwijnt de voeding voor onweersbuien in alle gebieden. De meest hevige onweders zullen dan ook geleidelijk aan uitsterven. Het westen kan in de nacht dan te maken krijgen met de restanten van deze buien (diffluente stroming vanuit het oosten). Meer informatie kan u ook in het archief van Estofex raadplegen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken