18 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Wat een manier om wakker te worden! Door een hoge windschering in de atmosfeer is deze nacht zoals verwacht een actief buiencomplex met onweer ontstaan. Op dit moment trekt het meeste onweer richting het centrum en oosten van de Benelux met hier en daar kans op wind en/of hagelschade. Een belangrijk advies dat wij meegeven in tijden van onweders met hagel is om de wagen voor alle zekerheid in de garage te plaatsen. Hagelschade wordt immers niet vergoed aan de mensen zonder omnium verzekering.

onweer meteox

Indrukwekkend weerbericht 18 juni

Het satellietbeeld van dergelijk onweercomplex of MCS is ook uitermate prachtig om te bewonden. We zien een gesloten dek van bewolking met in het midden van het complex een soort motor (uitschieter van de bewolking). Dit noemen we ook de overshooting top met onder de kern felle neerslag, windstoten,..

Dat er lokaal veel neerslag kan vallen in de komende 2-3 uur bewijst het radarbeeld van even voor 7 uur. Een intensieve rode en witte kleur wijst op matige en soms hevige neerslag met kans op wolkbreuken. 20 liter per vierkante meter of lokaal nog iets meer is in vele delen van België niet uitgesloten.

shelfcloud op de radar

hevig onweer en shelfcloud
Foto: Belgocontrol.be

Het wordt vandaag maximaal 20°C en de wind waait na de doortocht van de regen- en onweerszone hoofdzakelijk uit het westen. Blijf op de hoogte via de sociale media: NoodweerBenelux en NoodweerBe

Bron kaartjes: Belgocontrol – KMI – meteox.com – sat24.com

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken