17 februari 2013 - 2 min. lezen 8 reacties

Terwijl er schitterende foto’s verschijnen op onze Facebookpagina (onweders en supercells) moeten we het vandaag hebben van nevel en mist. In combinatie met bedroevend lage, maar perfect normale temperaturen voor de tijd van het jaar doet mij dat toch sterk verlangen naar een actief onweersseizoen. De nostalgie van WAA richting onze omgeving met een vleugje cape tot 2000 j/KG en een lifted index van -9 kan volgens mij veel van de lezers van deze weerblog bekoren! Nog even op de tanden bijten!

Weerbericht 17 februari

Vandaag hebben we vooral in de ochtend en voormiddag af te rekenen met nevel en mist die op sommige plaatsen het zicht sterk beperkt. De onderstaande foto werd genomen door Ab Donker en toont heel mooi aan dat het zicht nauwelijks 100 tot 200 m bedraagt. Gevaarlijk dus ! Wat trouwens ook opvalt zijn de lage temperaturen aan de kust ! Daar halen ze nauwelijks 1 graad terwijl ze in het centrale deel van België 2 – 3 graden aantikken. In de Ardennen vriest het licht tot nauwelijks.

De namiddag oogt iets vriendelijker volgens de weermodellen. Geleidelijk trekt de laaghangende bewolking op en kunnen er opklaringen tevoorschijn komen. Het kwik profiteert hiervan en haalt maximaal 5 tot 6 graden in Vlaanderen. Ten zuiden van Samber en Maas blijft de mist iets langer hangen, waardoor ook de temperatuur achterblijft. Daar wordt het maximaal 3 – 4 graden. De wind waait gedurende de hele periode zwak uit veranderlijke richtingen. Het blijft droog.

Winterperikelen op komst

In de loop van de namiddag zal ik een artikel schrijven over de komende werkweek en de toenemende kansen op winterkou. Het lijkt te gaan om een standvastige winterprik uit het oosten. Wie de luchtkwaliteit wil bekijken, kan terecht op de website van IRCELINE.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen