14 maart 2013 - 2 min. lezen 7 reacties

Winterse buien of Maartse buien? Door het jaargetijde moeten we eigenlijk spreken over de tweede term. De buien die vandaag over een groot deel van het land vallen, worden namelijk door een strakke noordelijke stroming op het land afgezet. Meestal gaat het hier om korrelsneeuw, natte sneeuw, hagel en eventueel regen. Droge sneeuw is enkel mogelijk tijdens de ochtend en – avondperiode wanneer de invloed van de zon minimaal is.

Waar het gaat om zware sneeuwval kan het tijdelijk ook wat accumuleren, maar meestal zonder nieuw en langdurig sneeuwdek. De live weerdata van weerstation Waregem.

Weerbericht 14 maart

Winterse stemming

Komende uren vallen er geregeld enkele buien die voornamelijk in de provincies West – en Oost-Vlaanderen hevig kunnen uitpakken. Door een lange fetch over de Noordzee worden de buien intenser naarmate ze het land bereiken. Eénmaal op het land verliezen ze snel aan kracht. De temperatuur ligt in de voormiddag op de meeste plaatsen beneden 5°C. In de Ardennen vriest het meestal licht tot matig bij een zwakke wind uit noordelijke richtingen.

winters aan de kust
Deze weerfoto werd ons deze voormiddag toegezonden door Ria Ceulemans vanuit Oostende

In de namiddag blijft het wisselend bewolkt met de meeste buienactiviteit over het noordwesten van het land. Tijdens deze buien moet u rekening houden met een sterk verminderd zicht. Ook kan het tijdelijk glad worden door een lokaal sneeuwdek. Matig dus zeker uw snelheid als u in zo’n bui terechtkomt. Het kwik kan door de krachtige zon stijgen richting 5 – 6 graden in Vlaanderen. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het gevoelig kouder met periodiek kans op gladheid.

IJskoud vannacht in de Benelux !

Wie had gedacht dat maart 2013 zich nu wel ging koest houden, gaat zich de komende uren flink mispakken. Volgens het Amerikaans weermodel verloopt deze nacht bitterkoud met strenge vorst in het oosten van het land en zeer strenge vorst boven de Hoge Venen. Op dit moment zien we waardes verschijnen die richting -20°C zakken.

bitterkoud hoge venen

Voor de lenteliefhebbers heb ik helaas nog weinig positief nieuws. Vanaf komend weekend komen we onder invloed van een sterke trog boven West-Europa. Deze put gevuld met koude lucht zorgt voor actieve regenzones en steeds kans op gladheid in de nacht en ochtend. De sneeuwkansen nemen geleidelijk iets af.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen